Izložba ratnih fotografija i dokumenata 112. brigade HV povodom 20. obljetnice UDVDR Šenkovec

Povodom 20. obljetnice osnutka Udruge dragovoljaca i veterana domovinskoga rata Republike Hrvatske – Ogranak općine Šenkovec, Muzej Međimurja Čakovec ugostit će izložbu pod nazivom „Fotografije i dokumenti 112. brigade Hrvatske vojske“.

Riječ je o dokumentarnoj izložbi kojom se javnost želi upoznati s velikom ulogom ove zadarske ratne postrojbe i njenim doprinosom u obrani i oslobađanju zadarskoga područja tijekom Domovinskog rata. Autor izložbe je arhivski savjetnik u Državnom arhivu Zadar Marijan Maroja, a izložba je nastala povodom 25. obljetnice akcije Maslenica.

Radi se o jednoj od ljudstvom najbrojnijih brigada Hrvatske vojske kroz koju je u četiri i pol godine postojanja prošlo više od 11 tisuća branitelja, od kojih je 74 poginulo, a dvojica se i danas smatraju nestalima.

Pod zapovjedništvom 112. pričuvne brigade ZNG-a Zadar borio se u listopadu 1991. Međimursko-dalmatinski vod koji je za visoku vojnu organiziranost, hrabrost i požrtvovnost u borbama za Vodice i Zadar dobio pismenu zahvalu Zapovjedništva obrane zadarskog sektora.

Dva panela na izložbi bit će posvećena i braniteljima s područja općine Šenkovec. (MMČ)