Izabrano novo vodstvo Udruge veterana 34. inženjerijske bojne (UVIBDR)

U večernjim satima, 24.02.22004. g. održana je Izborna skupština Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata iz Čakovca (UVIBDR) ili kolokvijalno Veterana 34. inženjerijske bojne.

Nakon intoniranja svečane himne i minute ponosne hrvatske tišine za sve poginule hrvatske branitelje, po definiranju radnog predsjedništva koje je vodio g. Orehovec Darko  i utvrđenog kvoruma krenulo se sa prvom točkom dnevnog reda.

Prijedlog izmjena Statuta koje su potrebne zbog jednostavnijeg funkcioniranja Udruge, posebno dijela koji se odnosi na bezgotovinska poslovanja putem poslovnog računa Udruge otvorenog u poslovnoj banci iznio je tajnik, g. Jančec Zdenko.

Izvješće o radu Udruge i financijsko izvješće za prošlu godinu članovima je zorno iznio predsjednik Dragutin Remenar koristeći Power point prezentaciju.

Ova Udruga, kroz nekoliko godina svog postojanja, uspjela se profilirati kao jedna od najaktivnijih i najupečatljivijiih braniteljskih udruga u Međimurskoj županiji. U svom izvješću, predsjednik je  posebno istaknuo par značajnih vrlo dobro realiziranih događanja u prošloj godini.

Važan događaj na početku prošle godine bilo je formiranje Zajednice braniteljskih udruga Međimurske županije, gdje je UVIBDR bio jedan od osnivača zajedno sa veteranima iz Krovne udruge veterana 54. samostalne bojne i Društva „Veteran“ u kojem je većina članova bivših pripadnika 2. bojne 24. domobranske pukovnije.

Posebno su ponosni na održanu tribina u zgradi Sheier o operaciji „Bljesak“ na kojoj su aktivni učesnici bili učenici završnih razreda Josipa Slavenskog i Srednje škole Čakovec sa svojim profesorima. Naravno ovom događaju prisustvovali su uzvanici iz Županije, grada Čakovca, Ministarstva hrvatskih branitelja, Policijske uprave Međimurske, Ministarstva obrane i drugi.

Sa braniteljskom Udrugom „Veteran“ kao partnerom u dva projekta evocirale su se uspomene na licu mjesta posjetom povijesnih mjesta iz operacija „Bljesak“ i „Oluja“.

Sa mlađim članovima obitelji branitelja i gostima posjetili su Baćin mjesto pogibije Gordana Lederera na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice gdje je domaćin bio legendarni Ivica Pandža – Orkan sa načelnicom općine.

Na visokoj organizacijskoj razini, uz odaziv visokih lokalnih dužnosnika u zgradi Sheier obilježena je godišnjica ustrojavanja bojne.

Bilo je sportskih igara i druženja čime se među članovima postiže optimalna psihosocijalna integracija.

Nisu se zaboravili naši poginuli  prijatelji, Bašek Ivan i Josip Toplek kada su im zapaljene svijeće i odala počast.

Na poziv zapovjednika inženjerijske pukovnije iz Karlovca, prisustvovali su na svečanom postrojavanju povodom Dana inženjerije, priključili se obilježavanju Dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, memorijalnom Bogračfestu i prvoj memorijalnoj biciklijadi.

Obišli su se bolesni članovi Udruge, kao i grobovi umrlih prijatelja, članova Udruge.

U izbornom dijelu, za predsjednika Udruge, ponovno je jednoglasno izabran g. Dragutin Remenar, potvrđen je g. Darko Orehovec za dopredsjednika i g. Jančec Zdenko za tajnika.

U sastav Upravnog odbor odabrani su g. Žunić Dragutin, g. Baranja Marijan, g. Živko Tihomir i g. Kelkedi Branimir

U sastav Nadzornog  odbora odabrani su g. Andrašec Vladimir, g. Kelkedi Branimir i g. Baranja Marijan te u Časni sud Udruge g. Sabolek Ivan, g. Jurčec Mario i g. Jakšić Vladimir.

Ova Udruga je realizirala dva od tri svoja velika cilja. Ostalo im  je adekvatno uređenje obilježja 34. inženjerijske bojne u Centru znanja- bivšoj vojarni, što je jedna od zadaća za  tekuću godinu.

U Operativnom planu za tekuću godinu posebno se istaknula organizacija izložbe „Svjedoci rata“ koja će biti u multimedijalnoj dvorani Muzeja Međimurja od 25.04. do 12.05. 2024.g. i realizacija projekta „Čuvajmo sjećanja – gradimo budućnost“.

Osim članova Udruge, skupštini su nazočili predsjednik Zajednice braniteljskih udruga Međimurske županije, g. Željko Tomašić, predsjednik Krovne udruge veterana 54. samostalne bojne g. Magdalenić Mladen sa  tajnikom g. Vinko Grgićem i g. Kolarić Vladimir, predsjednik Kluba HOS.

Na kraju su pozvani svi  članove Udruge da sa svojim prijedlozima i idejama sudjeluju u svim aktivnostima koje će doprinijeti zaštiti časti i dostojanstva Domovinskog rata i hrvatskog branitelja.

O radu i aktivnostima više se može pročitati na internetskoj stranici www.inzenjerija-cakovec.net.

DR