IVAN BAŠEK, VITEZ IZ IVANOVCA

Jučer je bila 28.godišnjica pogibije hrvatskog branitelja Domovinskog rata, Ivana Bašeka (15.11.1965. 09.10.1995.) koji je stradao na zapadnoslavonskom bojištu u Pakracu. Živio je sa majkom u Ivanovcu, a u borbu za samostalnu Hrvatsku uključio se na samom početku Domovinskog rata priključivši se 34. inženjerijskoj bojni – Čakovec.

Zajedno sa svojom postrojbom, cijelo ratno vrijeme riskirao je svoj život izvršavajući zadaće miniranja, razminiranja i  uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava.  Učestvovao je  u prvim operacijama oslobađanja Slavonije, operacijama „Bljesak“, „Oluja“ i „Una“.

Po završetku borbenih djelovanja kako bi se stvorili što sigurniji uvjeti za povratak izbjeglih i prognanih, trebalo je izvršiti pregled veliki broj sumnjivih površina i razminirati, sigurno otkloniti razna zaostala ubojna sredstva. Na izvršenju jedne takve zadaće, smrtno je stradao vitez Domovinskog rata Ivan Bašek.

U rodnom mjestu Ivanovec, na ulazu u mjesno groblje postavljeno je spomen obilježje na kojem  ponosno stoji njegovo ime.

Njegova  prerana smrt, hrabrost i odvažnost, obvezuje nas na trajno sjećanje na teške dane kada je stvarana neovisna Hrvatska.

U spomen na svog poginulog prijatelja i suborca Udruga veterana 34. inženjerijske bojne (UVIBDR) zapalila mu je svijeću i prisjetila se teških dana Domovinskog rata.

Remenar Dragutin