„Istina će vas osloboditi“: Fake news i novinarstvo mira – susret biskupa Josipa Mrzljaka s medijskim djelatnicima

13. svibnja Crkva obilježava 52. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije. Tim povodom želja nam je da se već tradicionalno okupimo na susretu varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka s medijskim djelatnicima na području Varaždinske biskupije.

Susret će se održati u petak 11. svibnja 2018. godine s početkom u 10:30 sati u dvorani Pastoralnog centra u Zagrebačkoj 3 u Varaždinu.

Na susretu će biti predstavljena poruka pape Franje “Istina će vas osloboditi” (Iv 8, 32). Fake news i novinarstvo mira, objavljena na blagdan sv. Franje Saleškog, 24. siječnja ove godine.

Nakon toga, dugogodišnji novinar i urednik na HRT-u, a od nedavno glavni urednik Hrvatske katoličke mreže, gospodin Siniša Kovačić održat će predavanje na temu “Mediji 21. stoljeća –  novinarstvo ili PR servis?” Govoreći o uzrocima krize identiteta hrvatskog novinarstva, gospodin Kovačić će analizirat aktualni medijski trenutak i trend nekritičkog uredničkog uvrštavanja negativnih, loših i izmišljenih događaja u sam vrh vijesti. Ukazat će na tehnike manipulacija kojima se angažirano i istraživačko novinarstvo pretvorilo u sluganski aktivizam vlasnika medija, a na štetu istine. Naglasit će važnost medijske pismenosti koja bi ekspanzijom Interneta i društvenih mreža trebala biti abeceda 21. stoljeća kako bi se spriječilo širenje lažnih vijesti i iskorištavanje medija za jačanje političkog, tržišnog ili ideološkog aktivizma.

Nakon predavanja biti će prilika i za raspravu o predstavljenoj tematici.

Susret će završiti zajedničkim objedom u prostorima Svećeničkog doma u Zagrebačkoj 3.

Program susreta:

10:30 Pozdravna riječ organizatora

10:35 Predstavljanje poruke pape Franje “Istina će vas osloboditi” (Iv 8, 32). Fake news i novinarstvo mira

10:45 Predavanje “Mediji 21. stoljeća –  novinarstvo ili PR servis?”, gosp. Siniša Kovačić

11:30 Rasprava

12:00 Obraćanje mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskog biskupa

12:30 Zajednički objed

Anita Treščec,

voditeljica Ureda za pastoral u medijima

Varaždinske biskupije

(foto. A. Jurak)