Inženjerci tribinom obilježili 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije „BLJESAK“

 U Sheierovoj zgradi povodom obilježavanja 28. obljetnice VRO „Bljesak“ i u sklopu Dana Međimurske županije Udruga veterana 34. inženjerijske bojne – Čakovec organizirala je  javnu tribinu na temu Vojno redarstvena operacija „Bljesak“.

Ciljana skupina tribine bili su učenici završnih razreda gimnazije Josipa Slavenskog i Srednje škole Čakovec koji su nazočili sa svojim profesoricama povijesti.

Učešće na tribini uzeli su i  dožupan Međimurske županije g. Josip Grivec, pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije, g-đa Maja Odrčić-Mikulić, voditeljica Područnog odjela  Ministarstva hrvatskih branitelja g-đa Sanja Jakopec, voditelj Područnog Odsjeka za obranu g. Vlado Hranjec, predstavnici Muzeja Međimurja, Udruge veterana 54. samostalne bojne, „Puma“ iz Varaždina i društva „Veteran“.

Na tribini,  povijesne činjenice o Domovinskom ratu prezentirali su  neposredni sudionici VRO ¨Bljesak¨ uz interaktivno sudjelovanje svih sudionika tribine. Moderator je bio Dragutin Remenar, predsjednik Udruge veterana 34. inženjerijske bojne i sam učesnik operacije „Bljesak“, koji je održao i uvodno predavanje.

Tijekom rasprave kod  učesnika su se vidljivo nakupile emocije koje su bile  izraz ponosa i poštovanja prema učesnicima ove dobro isplanirane i briljantno izvedene operacije.

U prizemlju zgrade bivši pripadnici 34. inženjerijske bojne organizirali su i malu izložbu na kojoj su izložili dio vojne opreme iz Domovinskog rata.

Ovakav način obilježavanja ove uspješno provedene vojne operacije postao je tradicionalan, a njegovu važnost posebno je istaknuo je i dožupan Grivec u svom obraćanju sudionicima tribine.

Zaključci tribine su da je potrebno organizirati i provoditi što više ovakvih događanja vezanih za Domovinski rat sa učenicima srednjih i osnovnih škola obzirom da se ova tematika relativno malo obrađuje po trenutnim nastavnim planovima i programima škola, a sa druge strane se ovakvim aktivnostima članovi braniteljskih udruga uključuju u život i rad zajednice u kojoj žive.

Po završetku tribine svim učesnicima podijelili su se skromni pokloni.

Obilježavanje operacije članovi Udruge nastavljaju studijskim putovanjem u šire područje Pakraca i Lipika.

Projekt je organiziran i realiziran uz potporu grada Čakovca.

DR