Intervju povodom Dana Grada – Dražen Srpak, gradonačelnik Grada Mursko Središće

Uskoro kreće obilježavanje Dana Grada i Ljeto uz Muru, hoće li biti održavanja programa?

 Kao što ste već vjerojatno upoznati, ovo je već drugi program naših ljetnih manifestacija. Zbog pandemije koronavirusa, prvotni smo program otkazali. Nakon toga je situacija bila osjetno bolja i kroz konzultacije s nacionalnim stožerom odlučili smo da će se nešto ipak održati, pa smo po drugi put predstavili program. Posljednje vijesti ponovo nisu dobre, program za ovu subotu smo otkazali, bit će samo svečana sjednica u kontroliranim uvjetima, a o svim daljnjim koracima pravovremeno ćemo obavijestiti javnost. Zdravlje mještana na prvom je mjestu i tu kompromisa ne može biti. Pratimo vijesti i reagiramo.

Ulazite u zadnju godinu drugog mandata, koliko ste zadovoljni posljednjim mandatom?

 Na to bi pitanje najbolje odgovorili građani. Sam sebi uvijek iznova postavljam više ciljeve i razmišljam više o nadolazećim projektima, manje o već izvršenim. Treba ipak spomenuti da su u posljednjih nekoliko godina završeni, odobreni ili su u provedbi projekti iz EU fondova u iznosu od 375 milijuna kuna te se navedena financijska sredstva najvećim dijelom odnose na projekt širokopojasnog interneta PRŠI i aglomeraciju, a isti obuhvaćaju područje Grada Mursko Središće i okolnih općina. Projekt aglomeracije s pročistačem otpadnih voda vrijedi 253 milijuna kuna, a projekt širokopojasnog interneta oko 60 milijuna kuna. Grad je infrastrukturalno na zavidnom nivou. Obnovili smo svoj hram kulture CZK Rudar, izgradili smo novi dječji vrtić, a uskoro selimo i s gradskom upravom u prostore stare škole, čime će javna uprava dobiti trenutne prostore gradske uprave. Uređene su ulice, uređeni su nogostupi, postavljena je javna rasvjeta, uređena je šetnica uz rijeku Muru, jedna od ljepših šetnica u Republici Hrvatskoj. Zvonik svete Barbare daje poseban čar, kao i kapela svetog Josipa Radnika kraj industrijske zone. Industrijska zona je također uređena, a pošto su sve čestice rasprodane, ostvarili smo prostorno – planske preduvjete za proširenje gospodarske zone prema istoku. Uređuje se i sportska infrastruktura, uskoro će nogometni stadion dobiti tribine, izgrađen je ribički dom, a izgradit ćemo i planinarski dom. Uređeni su i svi društveni domovi u pripadajućim naseljima. Otvoreni su razni uredi državne uprave, dobili smo ispostavu hitne pomoći i postali smo Grad prijatelj djece. Tu su i brojne demografske mjere, poput sufinanciranja dječjeg vrtića u iznosu od 60% i naknade u iznosu od 5.000,00 kn za drugo dijete, poticaji do 15.000,00 kn za kupnju prve nekretnine i poticaji za rušenje starih kuća. Podižemo ekološki standard, otkupili smo poduzeće MURS EKOM i u godinu dana utrostručili mu vrijednost. A to je samo najvažnije u posljednjih nekoliko godina, format intervjua ne dozvoljava da se posvetimo i sitnijim projektima.

Kad ste već spomenuli COVID 19, koliko je pandemija uzdrmala poslovanje Grada?

Ne bih volio preuraniti, međutim, za sada mogu zaključiti da pandemija nije bitno utjecala na poslovanje. Svi projekti i sve inicijative se nastavljaju, bili smo svih mjeseci izuzetno aktivni, što je vidljivo i po uređenosti Murskog Središća, ali i svih ostalih naselja. U vrijeme pandemije su nam čak i odobrena tri velika projekta. Dva interrega s Mađarskom kroz koje će biti uređeni Spomen dom rudarstva i Spomen park naftaštva, te biti financirane manifestacije i jedan projekt kroz koji će biti financirane naše udruge. Vrijednost tih projekata je oko četiri milijuna kuna, a bit će financirane i sufinancirane i plaće djelatnika. Upravo zbog takve ekonomske politike Grada, koju nastojimo provoditi u ova već gotovo dva mandata, trenutna kriza nije bitno poremetila planove. Želimo isto napomenuti da smo u vrijeme krize bili maksimalno posvećeni umanjenju svake opasnosti od virusa zbog kojeg se čitav svijet zatvorio u svoje dvorište. Osigurali smo zaštitne maske za građane, provodili sve mjere nacionalnog stožera, kod nekih čak i prednjačili, a istovremeno danonoćno radili kako bismo bili na usluzi svojim građanima. U mislima nam je prije svega ostalog zdravlje naših mještana.

Nedugo nakon Dan Grada predstoje parlamentarni izbori. Odradili ste pola godine u saboru, je li ta funkcija spojiva s funkcijom gradonačelnika?

Hvala na pitanju, bit će mi drago to razjasniti. Smatram da su te uloge itekako spojive, barem je tako u mojem slučaju. Moj boravak u predstavničkom tijelu građana i nositelju zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj u tom slučaju može biti od velike pomoći. Kao što znate i sami, brojne se odluke uvijek donose u središnjici vlasti, a brojni sastanci kojima svakodnevno prisustvujem doprinose mojoj uključenosti u sva važna pitanja. Otvaraju se brojna vrata i brojne se stvari od koristi za Mursko Središće mogu riješiti brže i efikasnije. Istovremeno, zahvaljujući suvremenim tehnologijama, moje povremeno fizičko odsustvo ne sprječava me u obavljanju svih gradonačelničkih dužnosti. Kao gradonačelnik trudio sam se uspostaviti jaku i efikasnu gradsku upravu. To su redom visokoškolovani, ambiciozni i marljivi mladi ljudi s kojima postižemo zavidne rezultate. Konačno, posljednjih su pola godine, unatoč svim problemima, bili itekako plodni, a istovremeno sam bio itekako aktivan i u saborskim klupama.

Izašle su izborne liste, vi ste 9. na izbornoj listi HDZ-a u 3. izbornoj jedinici, imate li kakvu poruku za svoje građane?

 Mogu im poručiti da savjesno zaokruže i da se nadam da će i u mandatu sljedeće vlasti investicije ići u Međimurje i Mursko Središće kao što su i u mandatu ove. Ne znam što će se sve događati sljedećih godina na europskom ili nacionalnom nivou, međutim, ako rezultati izbora budu takvi da se ukaže prilika za novim mandatom, rado ću je prihvatiti i iskoristiti taj mandat za dobrobit Murskog Središća i Međimurja. Ja sam uvijek prije svega gradonačelnik najsjevernijeg i najljepšeg grada Lijepe naše, a tek nakon toga sve ostalo. Svi moji sugrađani moji su prvi i najvažniji partner i ja sam tu da služim njihovim interesima. I toga ću se uvijek držati.

(R. Tomanić, foto: rt)