INTERVJU: Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade „PUMA“ – Imali smo više od 4.500 pripadnika

Gospodine Puja, molim Vas predstavite se našim čitateljima.

Pozdravljam sve čitatelje. Ja sam Robert Puja, branitelj sam iz Domovinskog rata i predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“. U mirovini sam od 2006. godine.

Kako je biti predsjednik Udruge 7. gardijeske brigade, brigade kroz koju je prošlo više tisuća vojnika?

Biti predsjednikom bilo koje organizacije civilnog društva, a posebno u području Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, velika je čast ali i obaveza. Ponosan sam što naši članovi smatraju da sam dovoljno spreman i sposoban predstavljati ih i zastupati. Kao predsjednik moje su obaveze podnositi Skupštini prijedlog godišnjeg financijskog izvještaja, poduzimati pravne radnje u ime i za račun Udruge, rukovoditi i koordinirati radom Upravnog odbora Udruge kao i i poduzimati sve potrebno za kontinuiran i nesmetan rad Udruge. Naravno, kao predsjednik Udruge odgovaram za zakonitost rada Udruge. Neki puta taj posao je zahtjevan, ali mislim da je biti predsjednikom Udruge jedne od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske velika čast. Naravno, bez ostalih tijela upravljanja Udrugom i svih članova Udruge, odnosno njihove pomoći u radu, ta dužnost bila bi puno teža.

Nedavno smo proslavili Dan Pobjede,  Dan Domovinske zahvalnosti,  Dan hrvatskih branitelja i VRO OLUJA. Možete li nam iznijeti svoje dojmove o VRO Oluja? Kakav je osjećaj 24 godine nakon Oluje ponovno biti na kninskoj tvrđavi?

Iako sam nisam sudjelovao u VRO „Oluja“ pošto sam nastradao zadnji dan u VRO „Ljeto ’95“, i tada, kao i danas, osjećam silni ponos na svoje suborce koji su oslobodili hrvatski kraljevski grad Knin i izvijesili hrvatski barjak na kninskoj tvrđavi. I danas, 24 godine kasnije, svi mi iz 7. gardijske brigade „PUMA“ iznimno smo ponosni, tim prije što se upravo taj povijesni događaj obilježava kao Dan pobjede u Domovinskom ratu, Dan hrvatske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Vaša udruga i Vi kao vodstvo imate mnogo obaveza kroz godinu. Koja nam događanja odnosno akcije možete bolje istaknuti?

Strateškim planom Udruge i planom rada Udruge definirane su smjernice i aktivnosti koje Udruga provodi na godišnjoj razini. To su prije svega aktivnosti usmjerene ka očuvanje tekovina, digniteta i tradicija 7. GARDIJSKE BRIGADE “PUMA”, zaštiti digniteta poginulih u Domovinskom ratu, djelovanju u cilju očuvanja i iznošenja istine o Domovinskom ratu, promicanju i zaštiti zajamčenih prava, članova Udruge te svih sudionika i stradalnika Domovinskog rata, brizi i pružanju pomoći  članovima  Udruge  i članovima  njihovih  obitelji  u skladu s kapacitetima Udruge, promociji ciljeva i teškoća hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata izvješćivanjem hrvatske i svjetske javnosti te omogućavanju psihološkog i socijalnog osnaživanja veterana Domovinskog rata na  području Republike Hrvatske i u inozemstvu. Naravno, Udruga kao organizacija civilnog društva koje prepoznata kao donositelj pozitivnih promjena u društvu na lokalnoj i nacionalnoj razini, aktivno i učinkovito razvija i jača civilno društvo u Republici Hrvatskoj i ostvaruje dodanu društvenu vrijednost za sve građane.

 Koje projekte možete izdvojiti, a koji su odrađeni otkako ste Vi na čelu udruge?

Neki od važnijih projekata koji su ostvareni unazad šest godina su:

– Otvorenje Parka 7. gardijske brigade HV „PUMA“ u Varaždinu

– Otkriven spomenik poginulim, preminulim i nestalom pripadniku i 7. gardijskoj brigadi „PUMA“

– Memorijal 7. gardijske brigade „PUMA“ – takmičenje u orijentaciji

– Obilježavanje pogibije i nestanka pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“ na Dinari – Velika Duvjakuša

– Otvorenje spomen-kuće „PUMA“, planinarskog skloništa na Dinari – Velika Duvjakuša

– Godišnje obilježanje osnivanja 7. gardijske brigade „PUMA“

– Memorijalni turnir „Pume Slavonije“ u Vuki

– Izdavanje poštanske marke 7. gardijska brigada „PUMA“

– Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta – u suradnji sa Drugom gimnazijom Varaždin

– Snimanje video spota „PTSP (Ne dam se)“ autora Dražena Popijača Pupija

Također, kontinuirano se provode projekti i aktivnosti, sukladno mogućnostima Udruge, kojima se izradom spomenika i spomen-obilježja poginulim pripadnicima 7. gardijske brigade „PUMA“ odaje počast i čuva sjećanje na njih.

Svake godine idete krajem lipnja na Dinaru. Kojim povodom idete put Dinare? Obzirom da je potrebno podići helikoptere i prenijeti ljude na vrh planine?

2012.godine na Velikoj Duvjakuši, na Dinari uz veliku pomoć i suradnju s Planinarskom udrugom Dinaridi i HGSS Stanicom Split, izgradili smo i otkrili Spomenik 31 poginulom i 1 nestalom pripadniku 7. gardijske brigade „PUMA“. Svake godine, zadnjeg vikenda u lipnju, organiziramo odavanje počasti kod tog spomenika za obitelji naših poginulih i nestalog suborca i za članove i prijatelje Udruge. S obzirom da se spomenik nalazi na 1709 m nadmorske visine, što je ujedno i najveća visina na kojoj se nalazi neki spomenik u Republici Hrvatskoj, potrebno je koristiti helikoptere HRZ-a za prijevoz sudionika te manifestacije.

Jeste li uspjeli u okupljanju članstva obzirom da je bilo više od 4.000 pripadnika Puma?

Kroz 7. gardijsku brigadu „PUMA“ tijekom Domovinskog rata prošlo je oko 4550 pripadnika iz doslovno cijele Hrvatske. Najveći dio pripadnika bio je sa područja sjeverozapadne Hrvatske. Po osnivanju Udruge 2005., u rad su se uključili pripadnici bivše 7. gardijske brigade „PUMA“ koji su prepoznali naša nastojanja, pa tako sada u Udruzi djeluje oko 600 članova, što je obzirom na trenutnu društvenu situaciju i rasprostranjenost pripadnika po cijeloj Hrvatskoj doista zadovoljavajući broj članova Udruge.

U kojim županijama i gradovima imate svoje klubove i jesu li ti klubovi aktivni? Imate te li klub u Međimurskoj županiji?

Udruga ima svoje organizacijske oblike, odnosno klubove koji nisu pravne osobe, a klubovi djeluju u : Bjelovarsko-bilogorskoj, Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj,Zadarskoj, Zagrebačkoj i Međimurskoj županiji i u Gradu Zagrebu. Sjedište Udruge je u Varaždinu. Naravno, s obzirom da je u brigadi bilo oko 300 pripadnika iz Međimurske županije i u Međimurskoj županiji djeluje klub.

Surađujete li s drugim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata iz Varaždinske i Međimurske županije. Možete li istaknuti neku od udruga s tih područja sa kojima imate bolju suradnju?

Naravno da odlično surađujemo sa svim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata sa područja cijele Republike Hrvatske, ponajviše sa udrugama iz Varaždinske županije i Međimurske županije. S obzirom na vrlo uspješnu suradnju sa svim udrugama, ne bismo posebno isticala ni jednu jer svi zajedno ostvarujemo isti cilj.  

Kakvu imate suradnju s državnim ministarstvima i s kojim ministarstvima najviše surađujete?

Sve aktivnosti i projekte koje je Udruga provela ili provodi ostvarujemo u suradnji, ponajprije s Ministarstvom hrvatskih branitelja i Ministarstvom obrane RH, a tu je još i Minsitarstvo znanosti i obrazovanja.  

 

Kakvu imate suradnju sa lokalnom vlašću u Vašoj i Međimurskoj županiji, pritom mislimo na županije, gradove i općine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji?

Djelovanjem kroz svoje strateške planove Udruga je kao dio civilnog društva u Republici Hrvatskoj, surađujući s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, bila aktivni čimbenik razvoja na svim društvenim razinama. Na taj način Udruga je osigurala okruženje i uvjete za ostvarivanje svojih djelatnosti kojima direktno ostvaruje ciljeve i doprinosi razvoju civilnog društva u Republici Hrvatskoj. Nadamo se da će se uspješna suradnja u tim županijama nastaviti i nadalje.

Iznesite nam daljnje planove koje ste si zacrtali i koje želite napraviti u Vašem mandatu, a bitni su za Udrugu i njeno članstvo?

Udruga će nastaviti provoditi svoje djelatnosti i aktivnosti sukladno Strateškom planu Udruge i Godišnjim planovima rada. U narednom razdoblju neki od važnijih projekata i aktivnosti su projekt „Zajedno“ koji smo prijavili na natejčaj ESF „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalne pomoći za stradalnike, branitelje iz DR i članove njihovih obitelji“ i projekt koji ćemo prijaviti na natječaj ESF „Razvoj drušvenog poduzetništva za stradalnike, branitelje iz DR i članove njihovih obitelji“ kojim se želi omogućiti zapošljavanje nezaposlenih branitelja i članova njihovih obitelji. Također, Udruga će nastaviti provoditi projekte koji su memorijalnog značaja te koje organiziramo i provodimo svake godine.

Zahvaljujemo Vam se na odazivu za intervju i želimo Vam mnogo uspjeha u daljnjem radu Vaše Udruge.

Zahvaljujemo na prilici da upoznamo Vaše čitatelje s Udrugom veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ i našim radom i pozdravljamo sve čitatelje, prije svega članove obitelji poginulih, preminulih i nestalih hrvatskih branitelja, stradalnike iz Domovinskog rata i sve hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji.

 

 Razgovarao Pavo Jazvić, foto: arhiva PUMA)