I MEĐIMURCI NA VELIKOM SLAVLJU U LUDBREŠKOM SVETIŠTU KRVI ISUSOVE

 Ludbreg je poznato svetište Predragocjene Krvi Isusove, a povezano je uz čudesni događaj koji se zbio godine 1411. godine, kada se tijekom mise u pretvorbi kruha i vina u kaležu doista pojavila Krv. Ludbreško je svetište jedinstveno u Hrvatskoj i među rijetkima je u svijetu priznato bulom (svečanim papirnim pismom), a Sabor je godine 1739. u njemu odlučio izgraditi zavjetnu kapelu. Gradnju kapele pokrenuo je tek godine 1940. zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, a kapelu je 1994. blagoslovio kardinal dr. Franjo Kuharić.

01

Sisački biskup Vlado Košić je na Svetu nedjelju, vrhunac slavlja u ludbreškom svetištu Krvi Kristove, predvodeći misu istaknuo je da je Kristova Krv koja se posebno slavi u Ludbregu, znak velike Božje ljubavi, podsjetio je i na prolivenu krv branitelja za slobodu hrvatskog naroda. Istaknuo je da vjernici nemaju stranku, ali imaju načela kojima se vode i pridonose dobru Domovine.

uvodna 2

02

Uoči svete mise, na kojoj se okupilo više desetaka tisuća vjernika, okupljene je u ime Hrvatskog sabora koji je pokrovitelj proslave, pozdravio akademik Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora.

03
 „ Moj dolazak ovdje potaknut je osjećajem moralne obveze prema davnom zavjetu Hrvatskog sabora, ali još više ljudskom potrebom da se zajedno sa svima vama ovdje prisutnima pomolim za dobro, sreću, mir i zdravlje svih građana Hrvatske. Ovome se mjestu utječemo u potrazi za nadom, utjehom za okrepom koja će nam podati snagu u suočavanju s našim svakodnevnim izazovima jer nam je ovdje Isus ne jednom iskazao svoju toplinu Božje ljubavi, uslišivši naše molbe“,  kazao je Reiner.

04

Naglasio je i da Hrvatska očajnički vapi za ozdravljenjem koje će vratiti dostojanstvo poniženim ljudima.  Uz predsjednika Reinera na svetkovini u Ludbregu je bio i tehnički premijer Tihomir Orešković, potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, predsjednik  HDZ-a Andrej Plenković u pratnji ministra Darka Horvata kao i brojni lokalni političari, a među njima i međimurski župan Matija Posavec. Ovom slavlju prisustvovali su i mnogi Međumurci kao i veća grupa vjernika iz Murskog Središća.

(rt, foto A. Jurak)

05