Humanitarna akcija Općine Podturen za troškove operacije 16-godišnjeg Pavla Kolara

Općina Podturen organizator je humanitarne akcije kojom želi prikupiti 54.000 eura za troškove operacije nakon koje bi šesnaestogodišnji mladić Pavao Kolar, rodom iz Ferketinca, nakon dugih godina patnje i života u invalidskim kolicima, ustao na svoje noge i mogao zakoračiti u život bez bola i patnje te biti jedino što želi – uspravan čovjek u svakom pogledu.

Obraćamo se zato svim gospodarskim subjektima Međimurske županije, ali i široj javnosti, s molbom da pomognemo mladiću čiji dosadašnji život nije obilježen djetinjom i mladenačkom radošću, već patnjom i boravkom po bolnicama.

Što je sve Pavao Kolar iskusio od rođenja do danas opisujemo tek u najkraćem obliku…

Pavao Kolar, rođen 11. kolovoza 2008. godine, već je drugog dana po rođenju podvrgnut zahtjevnom operativnom zahvatu radi korekcije urođene mijelomeningokele lumbalne kralježnice, najtežeg oblika rascijepljene kralježnice (spine bifide). Zbog preveniranja hidrocefalusa ugrađena mu je i ventrikuloperitonealna drenaža.

To stanje u velikoj mu je mjeri usporilo normalan rast i razvoj, pa je uz svu brigu i pažnju majke Slavice i oca Dejana Pavao prohodao tek u dobi od dvije i pol godine, ali samo uz pridržavanje. U nizu godina koje su slijedile posebnih poboljšanja u mobilitetu nije bilo, pa je krajem srpnja 2017. godine Pavao operiran u KBC-u Rebro u kojem su mu ugrađeni ortopedski implantati, koštane pločice i vijci za kosti na donjem dijelu bedrene kosti, na obje noge.

No od te, kasnije se pokazalo, ne baš uspješne operacije, Pavao više ne hoda, pa ni uz tuđu pomoć. Štoviše, kako je vrijeme odmicalo, tako se stanje pogoršavalo, a zatim ga i prikovalo u invalidska kolica.

Nakon konzultacija i pregleda vrhunskih specijalista u više hrvatskih klinika ustanovljeno je da se ugrađeni implantati (četiri vijka i dvije pločice obostrano) moraju izvaditi jer je došlo do srastanja u meko tkivo, a dva vijka probijaju u meko tkivo više od centimetra.

Mladiću s upravo navršenih šesnaest godina jedini je san – ponovo hodati! Pa makar i uz pomoć štaka, hodati i biti uspravan čovjek!

Međutim, do ostvarenja tog sna – nakon svih operacija koje je otrpio (operirane su mu i ciste na mozgu i kateteriziran mokraćni mjehur), nakon mukotrpnog vježbanja na fizikalnim terapijama, nakon što je po bolnicama proveo više vremena nego u školi – mora na još jednu, nada se, spasonosnu operaciju.

Operaciju kojom će mu u Specijalnoj bolnici “Sv. Katarina” (europskom centru izvrsnosti) ukloniti problematične implantate, sanirati oštećenja te aplikacijom podesnijih fiksatora na oba koljena omogućiti da ponovo stane na noge.

Operativni zahvat podrazumijeva i korekciju dužine bedrenih kostiju  jer su mišići i tetive bedara uz ekstremnu kontrakturu koljena postali prekratki da bi koljena normalno funkcionirala, što je također posljedica postoperativnog stanja po ugradnji problematičnih implantata.

No, potrebna operacija skupa je. Iscrpljeni dugogodišnjim odricanjem i troškovima za zdravstvenu skrb i njegu sina Pavlovi roditelji, majka Slavica i otac Dejan, ni na koji način ne mogu osiguurati 54.000 eura potrebnih za tu operaciju.

Zbog toga vam je upućeno ovo pismo. Možemo li pomoći sakupiti potreban novac? Možemo li pomoći da mladić čiji je život obilježen patnjom, a ne radošću djetinjstva i mladosti, ponovo stane na svoje noge, da zakorači u život kao njegovi vršnjaci u drugom razredu Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, da među kolegice i kolege stane kao uspravan čovjek? Uspravan čovjek. To Pavao želi biti.

Organizator humanitarne akcije, Općina Podturen, za skupljanje dobrovoljnih priloga za Pavlovu operaciju otvorila je poseban račun kod PRIVREDNE BANKE ZAGREB –  IBAN HR5923400091511289431

Prva od niza operacija za našeg Pavla moguća je već 4.11.2024 stoga je važno da se do tada prikupi potreban novac.

Na tom je računu i jedan euro važan.  Unaprijed vam zato hvala, za baš svaki euro koji možete priložiti.