HSPP vas poziva na obilježavanje Svjetskog dana pilota

U svijetu se 26. travnja, obilježava Svjetski dan pilota s ciljem podizanja svijesti javnosti o predanosti i hrabrosti pilota diljem svijeta te skretanja pažnje na zanimanje o kojem se relativno malo govori. A upravo o pilotima svakodnevno ovise sigurnost i životi stotina tisuća putnika.

 Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana pilota, pozivajući vas da pogledate i slobodno podijelite u svojim medijima kratki dokumentarni film „Ured iznad oblaka“ o jednom uobičajenom radnom danu pilota putničkog zrakoplova.

Važno je znati tko su ljudi koji se nalaze u kokpitu, a čije znanje, vještine i iskustvo igraju odlučujuću ulogu u davanju pečata avioprijevozu kao daleko najsigurnijem obliku prijevoza današnjice.

„I na današnji Svjetski dan pilota radit ćemo svakodnevnim ritmom te će ga velik broj pilota provesti za kontrolama svojih zrakoplova, obavljajući uobičajene zadaće negdje gore, visoko. Iako nam zbog toga današnji dan možda neće djelovati ni po čemu drugačiji od ostalih, Svjetski dan pilota, ovaj dan posvećen našoj profesiji, trebamo iskoristiti za prisjećanje na neopisivo uzbuđenje i osjećaj slobode s prvog samostalnog leta, da osjetimo zahvalnost jer smo imali priliku ostvariti svoj dječji san i da budemo ponosni što smo pripadnici jedne male i specifične skupine ljudi“, ističe Vladimir Bošnjak, predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota.

U hrvatskoj nacionalnoj aviokompaniji o letovima brine 130 pilota, točnije 124 pilota i 6 pilotkinja. Svakodnevno se diljem svijeta odvija oko 100 000 letova, u svakom trenutku je u zraku oko pola milijuna ljudi, a godišnje zrakoplovi prevezu milijarde putnika. Od prvog nesigurnog, ali povijesnog leta braće Wright 1903. godine do danas, avioprijevoz je doživio streloviti razvoj kojem je imperativ, osim povezivanja svakog kutka svijeta, postići visoku razinu sigurnosti s najmanjim mogućim rizikom smrtnosti.

Zanimanje pilota svakako je potrebno demistificirati, treba znati više o izazovima i specifičnim rizicima s kojima su suočeni u radnom okruženju. Iako je riječ o profesiji koju bi se prije moglo nazvati pozivom nego zanimanjem, piloti moraju biti i fizički i mentalno sposobni da bi mogli redovito upravljati avionom.

Međutim, tijekom svog radnog vijeka, a posebice u razdobljima sezone (od proljeća do jeseni), piloti su izloženi povišenim razinama stresa te se nerijetko bore s umorom. Potrebno je spomenuti i da se njihov posao odvija u radnom okolišu koji je izuzetno nefiziološki, od razrijeđenog zraka i njegove smanjene vlažnosti, preko buke, vibracija, pa do ionizirajućeg zračenja što ih izlaže raznim zdravstvenim rizicima.

Iskreno vjerujemo da ćemo u idućem razdoblju više približiti javnosti svoju profesiju, a kratki dokumentarni film „Ured iznad oblaka“ tek je prvi korak na tom putu.

Čestitka HSPP-a povodom Svjetskog dana pilota

I na kraju, svim pilotima, kako civilnog, tako i vojnog, sportskog i transportnog (cargo) zrakoplovstva, upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana pilota.

„Osim mirnog neba, mudrih i ispravnih odluka te profesionalnog uspjeha, želim svim pilotima da zauvijek uspiju zadržati u sebi djelić onog dječjeg oduševljenja avionima, da nastave njegovati svoju ljubav prema letenju i da uvijek, bez obzira na godine i stečeno iskustvo, nastave pronalaziti one sitne izazove koji će im omogućiti uživanje u svakom letu. Dragi moji kolege, sretan vam Svjetski dan pilota!“, poručuje Bošnjak.

Objave Hrvatskog sindikata prometnih pilota možete pratiti na stranici HSPP.hr te na društvenim mrežama Facebook i Instagram.