Hlapičina – mjesto koje je oživilo

Hlapičina je jedno od najstarijih naselja u sastavu grada Mursko Središće gdje su u 12. i 13. stoljeću obitavali vitezovi Ivanovci, a za što postoje povijesni dokazi.

Mjesto Hlapičina je najzapadnije smješteno također na samoj rijeci Muri, a u jednom zadnjem dužem periodu društveni život mjesta postao je isključivo na zadnjoj aktivnoj udruzi u mjestu NK Muri. Iz Grada Mursko Središće inicijativom gradonačelnika osnovano je društvo žena Hlapičina, a želi se također obnoviti rad DVD-a Hlapičina.

Društveni dom Hlapičina dvadeset i više godina stajao je sablasno zapušten i prazan. Pretprošle godine obzirom na aktivnosti Društva žena prišlo se uređenju prvih prostora unutar društvenog doma za njihove potrebe, a u vrijeme Božića prošle godine društveni dom gotovo u potpunosti iznutra obnovljen otvorio je svoja vrata za mještane Hlapičine, a zadovoljna i ozarena lica potvrdila su potrebu tog ulaganja.

Tako je dosad u društveni dom Hlapičina uloženo oko 350 tisuća kuna, a uskoro se raspisuje natječaj za još jednu fazu uređenja u iznosu do 200 tisuća kuna, a obuhvat radova biti će dogovoren s mjesnim odborom Hlapičina.

Uz to potpisani je ugovor za gradnju pješačko biciklističke staze od Školske ulice do ulaska u mjesto, a nije se zaboravilo ni na Staru školu – Majur grofa Feštetića za koju su izrađeni projekti obnove te se i dalje traže izvori financiranja obnove.

Pomaže se i vjerskim zajednicama te je tako obnovljena kapelica i vjerski objekti.  Također uskoro kreće i projekt aglomeracije te će se isto tako zamijeniti postojeća javna rasvjeta s novom led rasvjetom. NK „Mura“ vrlo je aktivna udruga te se njen rad svake godine pomaže tekućim i kapitalnim donacijama.

(tekst: GMS, foto: A. Jurak, zr, GMS)