Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, primio studente

           

Grad Mursko Središće je nositelj titule „Grad prijatelj djece“ od 2018. godine čime je dobio službeno priznanje za kvalitetno provođenje različitih aktivnosti koje unapređuju i podižu kvalitetu života mladih. Mladi su ti koji predstavljaju stup društva u svim segmentima. Ulaganje u mlade je ulaganje u našu budućnost. Unatrag nekoliko godina grad raspisuje javni za dodjelu jednokratne novčane pomoći za studente s područja grada Mursko Središće. Na ovogodišnji javni poziv pristigle su 83 prijave. S obzirom na to da se ove godine nije održala manifestacija „Ljeto uz Muru“ sredstva namijenjena za istu preusmjerena su na jednokratne novčane pomoći za studente ali i srednjoškolce. Tako ove godine novčana pomoć za studente uvećana je s 500,00 kuna na 600,00 kuna.

Uz znak zahvale mladima na trudu, upornosti i odličnoj promociji grada  gradonačelnik je danas, 23. listopada, ispred Gradske uprave održao simbolični prijem nekolicine studenata. Nažalost, zbog cjelokupne situacije s pandemijom koronavirusa tradicionalni prijem studenata nije se mogao održati na uobičajen način kao što je to bilo prethodnih godina. Na ovogodišnjem prijmu bili  su Robert Radiković, Anđelina Turk i Valentina Novak. Gradonačelnik Dražen Srpak razgovarao je sa studentima o tome na kojem faksu studiraju, gdje se vide kroz nekoliko godina te gdje planiraju tražiti posao i poželio im puno sreće i uspjeha u njihovim studentskim danima.

Da bi se studentima omogućilo lakše studiranje Grad Mursko Središće je i ove godine raspisao natječaj za dodjelu 10 studentskih kredita za studije neodređenog smjera. Kriteriji za dodjelu studentskih kredita su: materijalni i socijalni položaj, opći uspjeh u prethodnom školovanju za učenike koji se upisuju na prvu godinu studija, tj. prosječne ocjene svih položenih ispita za studente viših godina, uspjeh na natjecanjima. Visina studentskih kredita iznosi 1.000 kuna mjesečno za studij na području grada Zagreba ili udaljenijih gradova na području Republike Hrvatske ili u inozemstvu i 500 kuna mjesečno za studij na području grada Čakovca i Varaždin. Grad Mursko Središće potiče izvrsnost te je taj studentski kredit zapravo stipendija ako je uspjeh 4,1 ili više te se u tom slučaju ne vraća ništa odnosno cijeli iznos studentskog kredita vraća Grad Mursko Središće s time da kamate kredita ionako financira Grad.

Uz jednokratne novčane pomoći studentima i srednjoškolcima, grad provodi i niz drugih demografskih mjera za djecu i mlade, od dodjele novčanih nagrada za dekanovu, rektorovu nagrada i doktorat, jednokratne novčane naknade za novorođeno dijete, sufinanciraju se obrtničke stipendije za deficitarna zanimanja s 300 kuna mjesečno po učeniku, financiranje školske kuhinje u 100%-tnom iznosu za 2. i svako sljedeće dijete u obitelji, sufinanciraju se i maturalna putovanja, kao i izleti za djecu roditelja slabijeg imovinskog statusa, za mlade obitelji Grad bespovratno daje novac za kupnju ili izgradnju prve nekretnine, ali i za uređenje ili rušenje nekretnine, mlade obitelji oslobođene su plaćanja komunalnog doprinosa, kao i roditelji djece s posebnim potrebama koji grade kuću, za svakog učenika osigurava se po deset bilježnica s gradskim motivima, povodom božićno-novogodišnjih blagdana gradonačelnik daruje svako dijete u vrtiću i osnovnoj školi prigodnom slikovnicom/knjigom, vrtićanci i učenici prvih razreda imaju pravo na besplatno učlanjenje u knjižnicu, boravak djece u vrtićima grad financira sa 60 posto, a djeci s teškoćama u razvoju dodijeljeni su asistenti u vrtićima i školi te logoped.

(GMS)