Grad uvodi komunalni red u naselje Sitnice

Puno puta je gradonačelnik M. Središća Dražen Srpak naglasio kako je  naselje Sitnice sigurno najuređenije naselje Roma u Međimurju pa i šire. No u zadnje vrijeme u samom naselju počele su se dešavati stvari koje  su taj komunalni red počele sve više i više narušavati i to na uštrb svojih sumještana u naselju, ali nažalost i na uštrb  mještana samog  grada Murskog Središća.  Zbog toga je na inicijativu gradonačelnika Srpaka te  predsjednika MO Sitnica Milorada Mihanovića sazvan zbor mještana Sitnice kako bi se taj problem zajedno pokušao riješiti.

Ispred grada tu su uz gradonačelnika bili još Miljenko Štefanić pročelnik jedinstvenog upravnog odjela, Drago Belše, komunalni redar, te Ines Mučić.

Problemi koji uveliko narušavaju standard života  stanovnika Sitnica su prije svega nekontrolirano paljenje otpada ( guma, plastika, paljenje žica zbog skidanja plastike zbog bakra)  što stvara nesnosan smrad i dim koji se ne osjeća samo u naselju Sitnice već i u samom mjestu M.Središće , pa je zbog toga  bilo puno primjedbi i intervencija samih  građana M. Središća. Željezo koje je smješteno uz sam rub prometnice M. Središće – Čakovec ne samo da narušava vizualni izgled kod dolaska u grad, već je i štetno za zdravlje samih žitelja mjesta. Tu je i otpadni materijal od raznih elektroničkih aparata /TV, kompjuteri,  itd./, te je sve to jako opasno po zdravlje.

Ono što se još javlja kao veliki problem je to što mnogi ispuštaju fekalne vode u kanale ili ako i imaju septičke jame ne čiste ih, na što su se jako ljutili oni koji svoje takove obveze uredno izvršavaju. Ima tu još mnogo problema kao što su psi koji nisu pod nikakvom kontrolom  u što smo se i sami mogli uvjeriti, jer smo praktički prisustvovali besplatnoj borbi pasa. Problem će nastati još veći kada budu ti psi počeli ugrožavati i same mještane, a još gore djecu. Dodatni problem su i štakori koji se uslijed takvih povoljnih uvjeta po njih sve više i više množe.

O problemu pasa, gradonačelnik je naglasio da će se on  riješiti iduće godine, donošenjem zakona o zaštiti životinja, kada će svi psi morati biti čipirani.

Zanimljivo je da svi oni koji su se odazvali skupu podupiru sve mjere koje bi trebalo sprovesti i u tome podupiru Grad kao i samog gradonačelnika jer kako je rekao jedan od sudionika u ovoj žučnoj raspravi Franc Horvat : „  Gradonačelnik nam pomaže i brani nas, a mi ga sramotimo.“

Dražen Srpak je naglasio da se ovo stanje mora pod hitno riješiti jer tako dalje ne ide, pa je zbog toga

i predložio neke mjere, ali bio i vrlo  oštar i konkretan što se tiče samo paljenja i smještaja željeza.

Svjesni smo toga da vam je sakupljanje željeza od životne važnosti i da se morate time baviti, ali u tom mora biti reda. Zbog toga  treba sve to željezo u roku 15 dana maknuti s ovih mjesta gdje su sada ili ga odvesti ili a premjestiti, dole iza igrališta gdje ima dovoljno mjesta, a udaljeno  je od same prometnice. U  slučaju da se to ne učini Grad  će poduzeti mjere da se to  željezo odveze , a troškovi će se naplatiti od prodaje samog željeza.“

Što se tiče samog paljenja, dogovoreno je da se osnuje povjerenstvo od 10 ljudi koje će prijavljivati sve one koji će se paljenjem  rješavati tog otrovnog otpada. Povjerenstvo će biti osnovano i zbog toga kako ne bi  u opasnost došli pojedinci kod prijave, jer ima toga puno u zadnje vrijeme prijetnje, fizički napadi itd.

Gradonačelnik je predsjedniku MO Mihanovića obećao pomoć  oko uspostave kontakta s policijom kako bi se i taj problem riješio.

Komunalnom redaru Belšeu izdan je nalog po kojem nema više pisanja opomena već se za sve prekršaje iz tih domena odmah pišu kazne.

Milorad Mihanović mora u Grad dostaviti spisak svih oni koji svoje fekalne vode ispuštaju u kanale za oborinsku vodu u naselju, a daljnje korake poduzeti će Grad preko svog Komunalnog redarstva.

Šetnja naseljem pokazala je da ima stvarno uređenih dvorišta i oni koji zaista vode brigu o svome domu, no nažalost oni su manjini.

Ono što je još upotpunilo dojam o tom nekontroliranom paljenju je i požar koji se dogodio u  potkrovlju stambene zgrade u vrijeme održavanja zora, tako da je i intervencija vatrogasaca bila neophodna.

Vidi se da se Grad i sam gradonačelnik zaista  trudi uvesti komunalni red u samo naselje, no iskreno nismo preveliki optimisti s obzirom na to da se na  Zbor mještana od 500-600 duša u mjestu odazvalo njih 30-tak.

(tekst i foto Z. Rihtarec)