Grad Mursko Središće sufinancirat će knjigu o Peklenici kakva je nekad bila

Vladimir Sovar rođeni je Pekleničar, novinar lista Međimurje iz šezdesetih godina prošlog stoljeća koji je 1969., kao i brojni drugi Međimurci, sreću potražio u zapadnim i prekooceanskim zemljama, u njegovom slučaju, u Australiji. Nostalgija za rodnim krajem kroz godine je bila jača i Vladimir Sovar počeo je zapisivati uspomene iz Peklenice iz njegovog djetinjstva, s posebnom pažnjom na ljude i sudbine, te sakupljanjem fotografije i sve vrijedne građe.

Kada je završio svoj rukopis, poslao ga je svom bivšem kolegi iz redakcije, a danas cijenjenom akademiku i čovjeku koji je ostavio dubok trag u međimurskoj historiografiji, Dragutinu Feletaru.

Danas je u Murskom Središću održan sastanak s gradonačelnikom Murskog Središća, Draženom Srpakom i ravnateljom Centra za kulturu „Rudar“ i predsjednikom Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Zoranom Turkom, na temu objavljivanja navedenog rukopisa i pretvaranja u knjigu. Akademik Feletar pripremit će rukopis za objavu, a uvodnu će studiju napisati Zoran Turk. Dio sredstava za izdavanja donirat će Vladimir Sovar sam, a dio koji nedostaje pokrit će Grad Mursko Središće. Knjiga će izaći u sunakladništvu Grada Mursko Središće, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Meridijani izdavačke kuće. Svako kućanstvo u Peklenici dobit će svoj besplatni primjerak. Grad Mursko Središće puno je napravio u posljednjih 15 godina na revitalizaciji svoje povijesti, a ova će knjiga biti još jedna prevrijedna stvar, kako za same mještane, tako i kao temelj za buduće projekte u kulturi i turizmu.

(GMS)