Grad Mursko Središće: Ponosni smo što su naši sugrađani “Ponos Hrvatske”

Marina i Vladimir Hoblaj u petak, 01. veljače 2019. godine, postali su „Ponos Hrvatske“. Nagradu su primili u Plaza Event Centru u Zagrebu uz nazočnost predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja je u svojem obraćanju čestitala svim dobitnicima priznanja Ponos Hrvatske na njihovom dobročinstvu i humanitarnom radu. Dodjeli je nazočio i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak.

Marina i Vladimir Hoblaj iz Murskog Središća imaju šestero posvojene djece. Tijekom posljednjih osam godina kroz njihovu obitelj prošlo je i deset udomljene djece raznoraznih životnih okolnosti. Prvo dijete Barbaru donijeli su kući iz rodilišta kada je imala samo petnaest dana. Njihov prvi korak u „avanturu“ počeo je kad su htjeli pomoći Marininoj sestri privremenim udomljavanjem devetogodišnjeg sina Elvisa koji je s njima ostao dvadeset godina.

Nakon što su posvojili Barbaru željeli su posvojiti još djece kako ona ne bi bila jedinica. Međutim, pošto su im u Centru za socijalnu skrb odgovorili da će to biti jako teško pokušali su s posvojenjem teže posvojive djece te tako dobili dvogodišnju Ivanu koja je bolovala od celijakije. Šest godina kasnije posvojili su Nenada, nakon toga Elizabetu i Nikolinu. Prije osam godina Hoblajevi su otvorili svoje poduzeće i počeli svoj novi život. Kuća je velika, iskustva s djecom su imali puno te su se odlučili prijaviti za udomitelje.

Vrlo brzo dobili su tri dječaka u dobi od jedanaest godina te osamnaest mjesečnu bolesnu djevojčicu čije je liječenje bilo teško i dugotrajno ali se uspješno oporavila i pošto bi njen premještaj u drugu obitelj bio traumatičan s vremenom su je posvojili kao svoje šesto dijete. Trenutno skrbe za četvero djece koja su došla iz iste primarne obitelji. Teško im je kad udomljena djeca odu ali nakon toga ostaju u kontaktu. Kad se svi okupe kuća je puna i vesela. Djeci nikada nisu tajili da im nisu biološki roditelji i otvoreno s njima pričaju o tome. Neka svojim dobrim djelima budu poticaj svima nama za dobra i velika djela, za pomoć svakom pa i onom najmanjem čovjeku.

Danas, 04. veljače 2019. godine, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak je primio Marinu i Vladeka te im ponizno i duboko iz srca zahvalio na svemu što rade darujući mami Marini buket ruža i maramu, Vladeku bocu međimurskog vina, a uručio im je i Odluku o darovanju novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 2.000,00 kuna za potrebe posvojene i udomljene djece. Marina i Vladimir Hoblaj istaknuli su kako su jako ugodno iznenađeni i dirnuti što ih je gradonačelnik pozvao i popričao s njima o posvojenju i udomiteljstvu.. Također su iznijeli da im je velika i važna inspiracija u svemu tome Bog te da im je želja da sva djeca u domovima dobiju svoje obitelji koje će se brinuti za njih.

Hoblajevi su Ponos Središća!

 (tekst: Grad Mursko Središće, foto Marta Tuksar , rt)