Gospodarska škola Čakovec najbolja je strukovna škola u Hrvatskoj, a prepoznata je i na europskoj razini

Ravnatelj Vinko: “Kvaliteta međimurskog obrazovanja prepoznata je na državnoj, ali i europskoj razini“

Gospodarska škola Čakovec najbolja je strukovna škola u Hrvatskoj i dobitnica nagrade “Šegrt Hlapić” za 2021. godinu. Nagradu im je dodijelilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na prijedlog Obrtničke komore Međimurja na jučerašnjoj svečanosti u Zagrebu koja je održana povodom Dana Hrvatske obrtničke komore, a danas im je čestitke uputio župan Međimurske županije Matija Posavec.

Nagradu „Šegrt Hlapić“ već tradicionalno uručuje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja najboljoj školi, najboljem majstoru – mentoru i najboljem učeniku. „Obrtnička komora Međimurja već dugi niz godina uspješno surađuje s Gospodarskom školom Čakovec te nam je iznimno drago  što je Ministarstvo prepoznalo kvalitetu i doprinos koji Gospodarska škola Čakovec daje razvoju obrtničkih zanimanja.“, istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Međimurja Boris Lukovnjak prilikom predstavljanja nagrade na konferenciji za medije. Kriteriji za izbor najbolje škole bili su broj nastavnih programa i programa za zanimanja iz sustava vezanih obrta, sudjelovanje i uspjeh učenika na državnim natjecanjima znanja i vještina, prosječan uspjeh učenika, broj manifestacija na kojima je škola prezentirala zanimanja u sustavu vezanih obrta te programi u kojima sudjeluje škola, a koji su sufinancirani europskim sredstvima.

Gospodarska škola Čakovec osnovana je 1993. godine, a provode programe u području prometa i logistike, tekstila i kože, poljoprivrede, prehrane i veterine te usluga zaštite i osobnih usluga. Danas broje oko 350 učenika, a škola već niz godina uspješno provodi razne EU projekte, što je 2015. godine potvrđeno dodjelom Erasmus+ povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Tom je poveljom Gospodarska škola nagrađena za napore uložene u internacionalizaciju strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u okviru programa Erasmus+.

„Naš rad i trud koji smo uložili unatrag posljednjih pet godina sada je prepoznat, no važno je naglasiti da to nije rezultat rada pojedinaca već uspjeh cijelog sustava, od naših djelatnika, profesora, mentora i učenika, do potpornih ustanova, a posebno moramo zahvaliti Međimurskoj županiji i Obrtničkoj komori Međimurja na dosadašnjoj suradnji. Ova nagrada nam je dodatan poticaj za rad, ali i za još snažnije povezivanje obrazovanja i obrtništva na dobrobit naših učenika.“, poručio je ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko koji je ponosan što je nagrada „Šegrt Hlapić“ po prvi puta stigla u Međimurje i to upravo u njihovu školu.

Važnost Gospodarske škole Čakovec prepoznata je i na europskoj razini te je škola 2019. godine dobila nagradu Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore za najbolju školu u Hrvatskoj u području strukovnog obrazovanja, a državna nagrada „Šegrt Hlapić“ još jedna je potvrda kvalitete međimurskog obrazovanja.

Čestitke na prestižnoj nagradi uputio je župan Međimurske županije Matija Posavec: „Ovaj uspjeh je iznimno vrijedan, no i očekivan za svakoga tko prati način na koji pristupamo obrazovanju i kakve rezultate stvaramo u području obrazovanja u Međimurju. Zajedno s Gospodarskom školom Čakovec, ostalim strukovnim školama i institucijama nastavljamo jačati strukovna zanimanja, povezivati obrazovanje s gospodarstvom kroz stipendije, stručne prakse, centre kompetentnosti i znanstveno-istraživačke centre.“, kazao je župan Posavec te dodao da Međimurska županija nastavlja i s ulaganjima u obrazovanje te da je projektna dokumentacija za obnovu Gospodarske škole Čakovec spremna za prijavu na natječaj Mehanizma za oporavak: „Nadamo se da će natječaj biti otvoren do kraja godine kako bismo što prije mogli obnoviti školu i krovište projektom vrijednim 10 milijuna kuna te kako bi škola zasluženo mogla zasjati u novom ruhu.“

UO za poslove župana