Franjo Horvat Romima Bajašima: Popisni obrazac ispunite na hrvatskom i navedite bajaški kao materinski jezik!

Predsjednik Saveza hrvatskih Roma Bajaša Franjo Horvat sa svojim suradnicima nastavlja obilaziti romska naselja kako bi ih podsjetili na nadolazeći popis stanovništva.

G. Horvat  je u više navrata izjavio kako se Romi, kada govorimo o materinskom jeziku, dijele na Rome kojima je materinski jezik bajaški i Rome kojima je materinski jezik romano chib,te bi s obzirom na tu činjenicu trebala postojati opcija ispunjavanja popisnog upitnika na oba jezika. S obzirom da postoji mogućnost ispunjavanja popisnog upitnika samo na romano chib jeziku g. Horvat smatra da je Romima kojima je materinski jezik bajaški uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava jer se već duže vrijeme zanemaruje trud uložen u priznavanje naše jezične raznolikosti što nam popisni obrazac za nadolazeći popis stanovništva može i potvrditi.

Kako je g. Horvat upoznao svoje Rome s činjenicom da će popisni obrazac za njih biti samo na romano chib jeziku mnogi  iskazuju nezadovoljstvo te veliki broj Roma misli ne ispuniti popisni obrazac jer će biti na jeziku kojeg oni ne razumiju. No, kako bi to spriječio, g. Horvat im je rekao kako to mogu  ispuniti na hrvatskom jeziku te da tamo mogu navesti svoj materinji jezik kojim se stvarno koriste.

SAVEZ HRVATSKIH ROMA BAJAŠA