FOTO&VIDEO: U Čakovcu predstavljena knjiga HRVATSKI GENERALI I ADMIRALI

Jučer je u Matici hrvatskoj u organizaciji HVIDR-e Jug Čakovec održano predstavljanje knjige “Hrvatski generali i admirali”. Predstavljači na promociji bili su general bojnici Ivan Tolj, Ljubo Ćesić Rojs i Marinko Krešić koji je ujedno i autor knjige uz generala Krešimira Kašpara.

Prije same promocije knjige položen je vijenac i zapaljene svijeće kod spomenika 78 poginulih i jednog nestalog hrvatskog branitelja iz Međimurske županije. Suorganizatori promocije knjige bili su: Općina Selnica, Zrinska garda Čakovec i čakovečki ogranak Matice hrvatske.

Knjiga je izašla pred kraj prošle godine i već je promovirana u mnogim većim hrvatskim gradovima, a red je, kako je kazao general Krešić, da na njega dođe i grad Zrinskih čiji su gardisti uveličali ovu promociju.

Istaknuo je kako bi to djelo moralo biti u svakoj kući, kako bi ga morao imati svaki novinar, jer je u njemu riječ o ljudima koji su oslobodili našu domovinu. Dobro je prihvaćena od čitatelja pošto je posvećena svim vojnicima i ratnicima, a da nije bilo njih ne bi bilo ni generala i svi oni imaju svoje zasluge za oslobođenje domovine.

Posebno je bio emotivan govor generala Rojsa koji se je prisjetio međimurskih suboraca, ali i Međimuraca koji su ostavili traga u formiranju nove nam države. Posebno je istaknuo zasluge prvog međimurskog župana Marijana Ramušćaka za kojeg je naglasio kako je najzaslužniji Međimurac što kroz ovaj kraj danas prolazi puni profil autoceste prema Zagrebu i dalje.

Moderator promocije bio je Dejan Buvač.

(Pavo Jazvić, foto: Anđelko Jurak, video: Ivica Mikulić)

VIDEO: MARINKO KREŠIĆ

VIDEO: INTERVJU LJUBO ČESIĆ ROJS