FOTOGALERIJA: Kako su PUME proslavile OLUJU

Diljem lijepe naše domovine Hrvatske, veterani 7. gardijske brigade „PUMA“ na svečan i dostojanstven način obilježili su Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnicu VRO „Oluja“.

Članovi Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ sudjelovali su 02. kolovoza u obilježavanju VRO „Oluja“ u Krapini, koje su organizirali klubovi udruga veterana „Tigrova“, „Gromova“ i „Puma“, a pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i grada Krapine.

Svečanost je započela na gradskom groblju u Krapini, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega su uzvanici i veteranske braniteljske postrojbe u svečanom mimohodu kroz središte Krapine krenuli prema Starom gradu, gdje je održan središnji dio svečanosti.Program je započeo sa intoniranjem hrvatske himne, nakon čega su članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja  zajednički podignuli 5-metarski hrvatski stijeg koji se ponosno zavijorio na stupu visokom 18 metara. U službenom dijelu programa potom su uslijedila obraćanja uzvanika koji su dali osvrt na  VRO „Oluja“. Nazočnima su se obratili General Josip Lucić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, a i naš Marijan Kretić u svojstvu izaslanika Ministra obrane i Načelnika GS OSRH.

3. kolovoza, na kninskoj tvrđavi, održana je pjesnička manifestacija domoljubnih pjesama „Stijeg slobode“, nazvana po pjesmi koju je napisao naš Jasmin Hadžić.

Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice VRO „Oluja“, Udruga je nastavila 04. kolovoza, sudjelovanjem u polaganju vijenaca i prisjećanju na sve branitelje iz Varaždinske županije koji su ugradili živote u slobodu i neovisnost Republike Hrvatke, na Varaždinskom groblju, kod križa branitelja.

Članovi Udruge prisustvovali su proslavama koje su održane u Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždinu, u Varaždinskim Toplicama i Svibovcu Topličkom, zatim u Petrijancu, Maruševcu, Lepoglavi, Čakovcu, Zagrebu, Koprivnici, Bjelovaru, Splitu i u mnogobrojnim ostalim mjestima odakle su naši članovi.

Nadalje, na jubilarnom 10. pohodu ‘Put Oluje” u organizaciji planinarske udruge Dinaridi iz Splita uz logističku potporu MORH-a i HGSS, sudjelovali su u ime i u organizaciji Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ Mato Vidaković i Dražen Rohtek. Sudionici su tijekom 7 dana pješačili Kamešnicom i Dinarom u dužini od 160 km, a ukupna visinska razlika koju su savladali je 7500 m, cilj pohoda je bio grad Knin, gdje su prisustvovati obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, te 25. godišnjice VRO „OLUJA“. Također, Ivica Nerer, stara Puma, prošao je 375 km od Varaždina do Knina na biciklu gdje se nakon 3 dana puta pridružio središnjoj svečanosti u Kninu. Svaka im čast, dokazali su da su u formi i da se mogu još nositi i s puno mlađima.

Glavna svečanost prigodno se održala u gradu Kninu u koji je 05. kolovoza 1995. godine 7. gardijska brigada „PUMA“ prva ušla kao oslobodilačka postrojba. Na službenom dijelu programa proslave na kninskoj tvrđavi trojica naših pripadnika koji su prije 25 godina sudjelovali u skidanju neprijateljske zastave i dizanju hrvatske zastave, ponovno su podignuli hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi, Mario Bilač, Jasmin Hadžić i Edvard Baltić.  Bivši pripadnici 7. gardijske brigade „PUMA“ i članovi Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ prisustvovali su svečanosti u Kninu koja je započela budnicom te mimohodom hrvatskih branitelja na motorima na kojem je zastavu postrojbe vozio Robert Možanić.

Program je nadalje uključivao polaganje zajedničkog vijenca i paljenje svijeća kod Spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“.

Udruga zahvaljuje svima koji se s dostojanstvom i ponosom sjećaju naših prijatelja suboraca, koji su ugradili živote u slobodu i neovisnost Republike Hrvatske, te obilježavaju važne trenutke iz novije Hrvatke povijesti i Domovinskog rata.

7. gardijska brigada PUMA

(Pavo Jazvić, foto: PUMA)