FOTO – SOS mame, djeca, mladi i svi djelatnici proslavili 30 godina Dječjeg sela Lekenik

Kakvo slavlje u Lekeniku – 30. rođendan koji ćemo dugo pamtiti

Pregršt srdačnih stisaka ruke, zagrljaja, nasmijanih lica i suza radosnica obasula su SOS Dječje selo Lekenik. Povodom 30 godina djelovanja naše je veselo Dječje selo priredilo proslavu za pamćenje.

Na 20. dan mjeseca rujna Lekenik se probudio u magli, no već s prvim zrakama sunca Dječje je selo osvanulo šareno, okićeno, veselo i spremno za slavlje.

Već dolaskom prvih gostiju selo je bilo ispunjenom smijehom i radosnim čestitkama koje su se nizale redom, a naš Društveni centar punio se munjevitom brzinom. Za drage prijatelje i uvažene goste naši su domaćini pripremili prigodan program. Uz ugodno vodstvo naših Anite i Marina, na početku je sve prisutne pozdravio direktor SOS Dječjeg sela Lekenik, gospodin Mario Čović.

Uz zahvale i pozdrave direktor je istaknuo kako su u fokusu SOS Dječjih sela uvijek djeca te obiteljski tip skrbi kakvog uspješno pružamo već 30 godina.

Predsjednica Udruge SOS Dječje selo Hrvatska, prof. dr. Mariza Katavić kroz svoje se obraćanje osvrnula na sam početak djelovanja SOS Dječjeg sela Lekenika te se prisjetila postavljanja kamena temeljca.

Ispred Općine Lekenik, prisutnima se obratio načelnik, gospodin Ivica Perović: ‘Ruka partnerstva i prijateljstva pružena nam je prije 30 godina. Ta ljubav i danas traje i ona je iskrena i prava. Hvala vam na tome. Zajedno smo proveli puno projekata, a pred nama je još puno, puno novih’.

U ime Župana Sisačko-moslavačke županije, gospodina Ivana Celjaka, obratila se gospođa Robertina Štajdohar: ‘Bez obzira na sve nedaće koje su snašle Sisačko-moslavačku županiju, ona se ne da, zbog toga su ovakve obljetnice u našim srcima sve veće. Ono što je ovih 30 godina ostavljeno Lekeniku pamtiti će se, a ono što vi svakoga dana činite ne da se riječima opisati. Ne da se opisati kolika je snaga u svima vama i koliki je naš ponos što vas imamo’.

Najveće ovacije publike dobio je naš uvaženi gost, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, gospodin Marin Piletić u svojstvu izaslanika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske: ‘Čestitajući vam na proteklih 30 godina želim unaprijed zaželjeti i da buduće godinu budu jednako sretne i bezbrižne. Čast mi je pozdraviti vas u ime Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i reći da mi je bilo iznimno zadovoljstvo rasti zajedno s vama svih ovih godina. Želim vam poslati ključnu poruku – u 2023. godini, kada još uvijek inzistiramo na postupku transformacije ustanova socijalne skrbi, vi ste nama još od 1992., bili putokaz i svjetionik  što zapravo djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi treba ponuditi. Nešto najbliže i najsličnije obiteljskom domu. Ovdje imamo SOS mame i njima izričem veliku zahvalu na tome što djeci daju potrebnu toplinu. Djeca su, bez imalo predrasuda, naša budućnost. Kakvo bi to bilo društvo u kojem netko od naših najmanjih nema priliku na sretno i bezbrižno djetinjstvo, na uvjete one najbližima ono toplini obiteljskog doma. Krnje bi to bilo društvo i pitanje je da li bi se mi svi time ponosili, da u takvim uvjetima živimo i odrastamo. Želim vam da sve svoje buduće ciljeve što jednostavnije, sretnije i bezbrižnije ostvarite, a mi ćemo vam tu, sasvim sigurno, kao i dosad, biti podrška’.

Nakon dirljivih i iskrenih čestitki uslijedila je ona najslađa. Naši najmlađi polaznici Dramske skupine kroz stihove su zahvalili Dječjem selu na 30 godina sigurnog i mirnog mjesta za svako dijete. Naša Tanja uz glazbenu pratnju Benda ‘Glazbeni sanjari’ kroz pjesmu je zaželjela sretan rođendan.

Uz čak dvije video čestitke prisjetili smo se djece koja su odrastala u SOS Dječjem selu Lekenik, a sada su mladi uspješni ljudi. Neke od njih okupili smo i na pozornici te im se zahvalili gromoglasnim pljeskom. Ništa manje oduševljenja i ovacija nisu primili naše kolege, zaposlenici SOS Dječjeg sela Lekenik koji su zadnjih 20 godina i više posvetili skrbi za djecu u potrebi.

Nakon službenog dijela prepunog emocija, vesela se družina preselila na slavlje na otvorenom. Za ukusan ručak pobrinuli su se naši dragi prijatelji iz restorana ‘Cheflja’, dok je vrijedna ekipa iz ‘Food trucka Dubrava’ sve prisutne oduševila vrhunskim hamburgerima. Marljive ruke naših majstora iz Sela skuhale su izvrstan gulaš, te za najmlađe pripremile hot-dogove.

Za glazbeni dio programa pobrinule su se djevojke iz ‘Feminnema’, te ‘Kraljevi ulice’, dok je sve ljubitelje trikova zabavio Magic Leon. Naši najslađi i najmlađi mališani nisu mogli sakriti svoje oduševljenje kada su Dječjim selom prošetali princeza, Spiderman, Pepa pig i Minnie Mouse.

Oni kreativni sudjelovali su u raznim kreativnim radionicama, dok su ljubitelji trčanja svoje kalorije trošili na sportskim igrama.

A kakav bi to rođendan bio bez torte? Čak tri divne torte osigurao nam je naš vjerni partner Dr.Oetker, dok su najmlađi uživali i u ukusnim sladoledima, donaciji Diskonta Stanić.

No, to nije bio kraj našoj proslavi. Baš kao ‘šlag na torti’, stigla je delegacija Humanih zvijezda Hrvatske. Djeca, mladi, ali i odrasli s oduševljenjem su dočekali izbornika Zlatka Dalića, našeg poznatog boksača Željka Mavrovića i pjevača Amira Kazića Lea.

Naravno, stigli su sa pregršt slatkiša za naše mališane, te vrijedno svakome malom obožavatelju podijelili autogram. Taj je susret bio tek uvertira u humanitarnu utakmicu i koncert koje se te večeri održavao na NK Lekenik okupio veliki broj navijača.

Neža Šiptar

Foto: SOS Dječje selo Hrvatska