FOTO Pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu u Badličanu

U župi „Sv. Katarine djevice i mučenice“ iz Gornjeg Mihaljevca u Badličanu je proščenjem i svečanim misnim slavljem obilježen blagdan Presvetog Srca Isusovog koji se u ovoj župi slavi tri nedjelje zaredom krajem proljeća.

U Badličanu se pobožnost Presvetom Srcu Isusovu iskazuju svake godine druge nedjelje poslije blagdana, a treće misno slavlje i proščenje će se upriličiti u nedjelju 16. lipnja 2024. u Gornjoj Dubravi, gdje se priprema veliko slavlje.

Sv. Margareta Marija imala je od 1673. g. do 1675. g. nekoliko viđenja Srca Isusova. U jednom od posljednjih koje se obično zove “veliko ukazanje”, a bilo je 16. lipnja 1675. g., u tijelovskoj osmini, Isus daje nalog za uvođenje blagdana Srca Isusova: ” Stoga od tebe tražim da prvi petak nakon tijelovske osmine bude posvećen naročitom blagdanu u čast moga Srca, da mu se na taj dan učini časna naknada i prošnja naknadnom pričešću kako bi se naknadilo za sve nedostatke poštovanja dok je moje Tijelo u Euharistiji bilo izloženo na oltarima. “Na svršetku poruke Isus obećaje nagradu svima onima koji budu svetkovali blagdan njegova Srca: “Obećajem ti da će se moje Srce raširiti da obilno izlije bujice svoje božanske ljubavi na sve one koji mu budu iskazali tu čast, i koji će nastojati da je i drugi iskazuju.”

Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Mislav Mikac, a pratnjom na klavijaturi i pjesmom ga podržala orguljistica Danica Gašparec.

Badličan je naselje uz samu granicu sa Slovenijom, iako ima samo po popisu stanovništva iz 2011 samo 90 stanovnika, misnom slavlju i proščenju nazočio je veliki broj mještana i gostiju s obje strane granice.

Iznenađujuće je s obzirom da ovo proščenje na neki način ima međunarodni karakter nitko od političara s obje strane granice nije osjetio potrebu da se malo „pokaže“ narodu.

Pored duhovne crte, posebno raduje što se tradicija proščenja održava, kao kulturno blago Međimurja.

Željko Tomašić