FOTO Održana Prva memorijalna biciklijada povodom Dana međimurskih branitelja

Danas je održana Memorijalna biciklijada uz Dan međimurskih branitelja kojom se prisjetilo dana ponosa i slave i odao pijetet hrvatskim braniteljima koji su u Međimurju u nesigurna vremena 1991. okupatorskoj tzv. JNA, odlučno rekli i pokazali da nisu poželjni u Međimurju.  Trasa biciklijade je vodila od Čakovca gdje je bilo sjedište Kriznog stožera i zapovjedništava OS Međimurja i u je bio smješten Inženjerijski puk bivše JNA kroz mjesta u kojima su  u ono vrijeme postojali vojni objekti, tj. karaule.

Okupljanje na startu  uz okrijepu za put su priredili veterani 34. inženjerijske bojne Čakovec na čelu s predsjednikom udruge brigadirom Dragutinom Remenarom, ispred Turističke zajednice Međimurske županije. Poslije uvodnog obraćanja Josipa Kolarića, predsjednika Zajednice braniteljskih udruga Međimurske županije, nazočne je pozdravio izaslanik Župana međimurskog Ivica Baksa, podpredsjednika Županijskog vijeća, te je potom dao signal za start točno u 10:00 sati, čime je službeno otvorio Prvu memorijalnu biciklijadu u čast međimurskim braniteljima.

Prva stanka je priređena u Donjoj Dubravi gdje su bicikliste dočekali članovi Kriznog stožera 1991. u Donjoj Dubravi, što je bila izuzetna čast za učesnike.  Poslije okrjepe koju su priredili članovi Kriznog stožera ( Antun Benko, Mijo Čituš i Pavao Švec)  u Donjoj Dubravi učesnici su zapalili svijeće kod spomenika Predragu Jurčecu, prvom poginulom hrvatskom branitelju iz Međimurja.

Potom su biciklisti uz pratnju policije odvezli rutu do Kotoribe, te su nastavili put do Donjeg Vidovca gdje se biciklistima pridružio na svom biciklu Zamjenik Župana međimurskog, Josip Grivec, koji je potom  učesnike počastio osvježenjem u Hotelu „Golf“.  Po evociranju uspomena i vrlo emotivnih susreta ratnih prijatelja koji se nisu vidjeli godinama, Grivec je ispratio bicikliste na put prema Goričanu.

Načelnik općine Goričan se ispričao što ne može osobno dočekati bicikliste i pohvalio takav oblik odavanja pijeteta braniteljima. Karavana je u Goričan stigla oko 14 sati gdje su ih vrlo srdačno dočekali s osvježenjem veterani 54. samostalne pješačke bojne na čelu s predsjednikom udruge Mladenom Magdalenićem.   Odmah po dolasku učesnici su zapalili svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u parku ispred zgrade Općine.

Prvu Memorijalnu biciklijadu u čast međimurskim braniteljima odvozilo je 14 biciklista, među kojima je vrlo uspješno odvozila rutu i Jasna Remenar, jedina biciklistica.

U partnerstvu s Udrugom LAGANINI Prelog i u suradnji s PU Međimurske, koja je osigurala službenu pratnju na početku i kraju kolone biciklista , Memorijalnu biciklijadu organizirala je Zajednica braniteljskih udruga Međimurske županije.

Zajedno u ratu, zajedno u miru!

Željko Tomašić

tajnik ZBUMŽ