FOTO Na proštenju u Križovcu i planinari HPD Vihor iz Zagreba

U Križovcu je ove nedjelje sve bilo u znaku proštenja sv. Križa i sv. Florijana koji je zaštitnik mjesta. Svetkovini se tradicionalno pridružuje i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. Centar za posjetitelje Med dvemi vodami otvorio je svoja vrata, a proštenjske štandove s dječjim igračkama i ostalim proizvodima, te galerijski postav obišli su između ostalog Marko Strojko, član Gradskog vijeća Grada Mursko Središće te velečasni Josip Blažon.

Proštenje i Florjanovo u Križovcu svojim su dolaskom uveličali i i članovi Hrvatskog planinarskog društva Vihor iz Zagreba, njih četrdeset. Dolazak u Međimurje organizirala je članica tog društva Vesna Stjepanović, čuvar planinske prirode. Ususret izletu za članove svog društva u Zagrebu je organizirala predavanje na temu bioraznolikosti i zaštite prirode. Zanimljivosti i osobitosti prirodne baštine planinarima, žiteljima Križevca i ostalim gostima te posjetiteljima predstavili su Mihaela Mesarić, Karlo Šafarić i Roberta Radović, interpretatori prirodne baštine. Posebnu pozornost izazvala je kamišibaj predstava Kuku i Vukonja te je izvedena u čak četiri termina.

Članovi HPD Vihor Zagreb propješačili su i poučnu stazu “Čovjek i rijeka” uz stručno vodstvo te se upoznali s geobaštinom ovog kraja. Rudarska djelatnost i halde mnogima su bile otkriće. Nadovezujući se na interpretaciju Peklenice kao prvog nalazišta nafte na svijetu, planinari su obišli i Spomen park naftaštva. Druženje je završilo uz gastronomske delicije i šetnju na šetnici u Murskom Središću.

Roberta Radović

MEĐIMURSKA PRIRODA