FOTO Međimurci u Međimurju – Pinkleci iz Karlovca u Međimurju kao „Zelenom odredištu“

Međimurci svoj kraj odavno nazivaju cvjetnjakom Hrvatske, ali  od ove godine Međimurje kao regija ima i certifikat “Zeleno odredište“ ili „Green Destination“, a zašto to zavrjeđuje najbolje su vidjeli Pinkleci, članovi karlovačkog zavičajnog društva Međimuraca, u nedjelju u Centru za posjetitelje “Med dvemi vodami” u Križovcu.

Posjet Križovcu u Gradu Mursko Središće, na adresi Trg međimurske prirode, jedinom trgu u Hrvatskoj posvećenom prirodi, u stvari je zanimljiva i suvremena edukacija o važnosti zaštite prirode.

U nedjeljnoj posjeti su Pinklecima dr. sc. Mihaela Mesarić i magistra ekologije Sara Kočiš učinile posjetu zavičaju, prostoru između Mure i Drave vrlo poučnom. U stvari danom kada dobiješ odgovor na mnoga pitanja zbog kojih je prostor između dvije međimurske rijeke mogao i morao biti proglašen Regionalnom parku Mura-Drava.

Zanimljiva su saznanja o mrtvici, pitanju postoji li međimurski bakalar, zašto je bitno očuvati bregunice, tko su laporaši, o čemu pripovijeda legenda o dravskom vodenjaku, tko su fljojsari, koja ptica tropskog izgleda leti Međimurjem, zašto su kockavica i crnkasta sasa ugrožene vrste i tako dalje.

I dok je glavna zgrada Centra Med dvemi vodami stara 200 godina kroz njenim suvremenim galerijama i sadržajima teče kružna živopisna priča o razlozima zašto i kako treba zaštititi prirodu. Voditeljica Centra Ivana Rojko kaže da je u tri godine postojanja Centar Med dvemi vodami posjetilo15.000 posjetitelja. Centar je osvojio prvu nagradu na natjecanju Big SEE –u kategoriji Arhitektura i dizajn kao iskustvo. Med dvemi vodami ima i svoju sunčanu elektranu, štedi novac, ali smanjuje i svoj CO2 otisak u atmosferi. Elektranu su donacijama omogućili WWF Svjetski fond za zaštitu prirode i austrijski Fronius Gmbh-Austrija.

Kroz svoj projekt “Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000” ove je godine Centar Med dvemi vodami od Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. proglašen primjerom „najbolje prakse u upravljanju zaštićenim područjima ekološke mreže“.

Poseban naglasak se u radu Centra pridaje provedbi prirodoslovnih radionica, osobito na terenu u Križovcu i na novoj poučnoj stazi uz Muru „Čovjek i rijeka‟, s naglaskom da čovjek na planeti Zemlji ima budućnost samo ako se osnaži suživot prirode i ljudi.

Green Destination vrednuje ekološke  iskorake preko 200 destinacija u više od 80 zemalja svijeta. Uživa iznimnu prepoznatljivost a razvija održivog i odgovornog turizma, po načelima Ujedinjenih naroda i ciljevima Globalnog vijeća za održivi turizam. I upravo je kraj između Mure i Drave na najvećem svjetskom sajmu turizma ITB u Berlinu ove godine  osvojio prestižnu svjetsku  nagradu Green Destination s pravom na korištenje njihove oznake, te je Međimurje prva regija u Hrvatskoj koja  zadovoljila zahtjevne kriterije za taj status, a ima ga još samo NP Plitvička jezera, zahvaljujući primjenjivanju načela održivosti u praksi.

Po edukaciju o međimurskoj prirodi karlovački „Pinkleci“ su posjetili „Naftna polja Peklenice“ mjesto 1. koncesije za eksploataciju nafte u svijetu, gdje su vidjeli „grabu“ gdje još uvijek nafta sama izbija na površinu, gdje su se na zajedničkoj fotografiji predstavili osnivači „PINKLECA“ – zavičajnog društva Međimuraca sa sjedištem u Karlovu; Vesna Horvat, Jelena Mandić i Željko Tomašić.

Potom su se „Pinkleci“  popeli na vidikovac na Mađerkinom bregu, odakle puca pogled preko Slovenije sve do Austrije, Mađarske i Slovačke.

Puni dojmova „Pinkleci su se vratili u Karlovac i ovaj puta s komadićem pune duše rodnog kraja.

Vesna Horvat
predsjednica Društva PINKLEC