FOTO Bundekovi obiteljski izleti vrlo popularni među svim generacijama

Obiteljski izlet u špilju Lokvarku i kanjon Kamačnik

Predivnu nedjelju Bundeki su iskoristili za još jedan obiteljski izlet u koji su se uključili članovi svih dobnih skupina, od dvije godine do onih koji su pozamašno iskoraknuli u osmo desetljeće.  Najprije su obišli špilju Lokvarku, geomorfološki spomenik čiji se ulaz nalazi na padini šumovitog brijega Kamenitog vrha, kraj mjesta Lokve.

Špilju su obišli za 45 minuta uz pratnju vodiča, spustili se 77 metara do četvrte razine do kud je turistički uređena. Impresionirala ih je svojom dubinom (najdublja turistički uređena špilja u Hrvatskoj) i zanimljivim špiljskim ornamentima od kojih ih se najviše dojmio „mamut“ u trećoj galeriji.

Nakon obilaska krenuli su prema Vrbovskom i kanjonu Kamačniku, zaštićenom značajnom krajobrazu. Hodanje su započeli kod istoimenog izletišta, vrlo fotogeničnog mjesta koje se uklopilo u zelene slapove i mjesta gdje se rječica Kamačnik ulijeva u Dobru. Do samog izvora i natrag, ukupno 7 km, bilo im je potrebno oko 2.5 sata hodanja, čas hodanja po šumskom puta, čas po drvenim mostićima i galerijama koje kanjonu daju posebnu čar. Uz lagani hod, puno pauza za slikanje i odmor, uživalo se u ljepoti svih nijansa zelene bistre vode koja reflektira drveće i cijeli kanjon.

Izvor Kamačnik nalazi se u maloj zelenoj oazi, zapravo se ne vidi, ali je tirkizno jezerce koje upija poglede zbog svoje dubine (istraženo je 118 m ) i ubraja se među najdublje izvore u Hrvatskoj. U opuštajućoj atmosferi, sretni i zadovoljni, i veliki i maleni, i stari i mladi, vratili su se u svoje Međimurje noseći  sa sobom zelenu ljepotu Kamačnika i hladnu dubinu Lokvarke. (SV)