Europski tjedan mobilnosti: “Sportske igre” u Hlapičini, “Pješke iz škole do kuće” u Murskom Središću

Ove godine Grad Mursko Središće se po prvi puta uključio u projekt Europski tjedan mobilnosti koji se održava od 16. do 22. rujna 2018. godine. Cilj projekta je poticanje istraživanja različitih opcija organiziranja putovanja i razmišljanje koji način najbolje odgovara za dolazak do željene destinacije. Uključivanjem i uvođenjem nekih novih održivih metoda prijevoza u naše putovanje ne samo da možemo imati pozitivan utjecaj na okoliš, već i dodatno uštedjeti novac. Nažalost većina ljudi odlučuje se na istu metodu prijevoza bez razmišljanja da li je to idealan način prijevoza za naše putovanje. Zbog toga se i grad Mursko Središće uključio u ovaj projekt s namjerom da se preispitaju načini kretanja po našem gradu te spremnost za dugoročnost istog. Naglasak je također i na zdravstvene prednosti koje imamo kada se više uključimo fizički u neku od aktivnosti kao što je kretanje. Drugog dana održavanja European MobilityWeek-a pod sloganom „Podijeli se, pokreni se!“(Mixandmove) Grad Mursko Središće u suradnji s područnom školom Hlapičina u vremenskom periodu od 11:00 do 12:00 sati održao je radionicu Sportske igre.

U igrama su sudjelovali učenici od 1 do 4 razreda sa svojim razrednicama. Igre su bile različitih disciplina od vođenja lopte, skakanja preko prepreka, bacanje loptica u obruče do igre trčanja i na kraju vježbe disanja te opuštanja mišića.

U vremenskom periodu od 12:45 do 14:45 sati u suradnji s Osnovnom školom Mursko Središće, učenici putnici od 5 do 8 razreda pod sloganom „Pješke iz škole do kuće“ krenuli su u skupinama pješke prema svojim kućama. Učenicu su sa svojim koordinatorima i policijskom pratnjom krenuli u tri različita pravca kako bi stigli brzo i sigurno svojim kućama. Start je bio kod OŠ Mursko Središće, a nakon toga jedna se grupa uputila prema Peklenici i Križovcu, druga grupa prema Sitnicama, a treća Rudarsko-murskim putem prema Hlapičini.

Svakog dana do subote 22. rujna 2018. godine bit će održane različite radionice za sve uzraste kroz koje će se promicati tjedan održivih prijevoznih sredstava te se tako pozivaju svi građani da iskušaju alternativna sredstva kretanja i da ona postanu kao takva svakodnevica.

(tekst: Grad Mursko Središće, foto: GMS, Zlatko Rihtarec)