Emotivan oproštaj velečasnog Ivana Hercega od svojih župljana u Hlapičini

Nakon dvadeset godina aktivne službe od svojih se župljana u Hlapičini ove nedjelje misom oprostio velečasni Ivan Herceg, župnik Župe svetog Martina biskupa u Svetom Martinu na Muri, dekan Štrigovskog dekanata i donedavno upravitelj Župe Marije Kraljice i svetog Ladislava u Murskom Središću. Odlukom biskupa premješten je u Župu Presvetog Trojstva u Nedelišću. Koliki je trag svojim radom i aktivnostima ostavio zorno je prikazala i posljednja misa u crkvi sv. Ane, na kojoj mnogi nisu mogli prikrivati svoje emocije.

Pozdravnim riječima i simboličnim poklonima velečasnog su posebno otpratili i predsjednik Mjesnog odbora Hlapičina Dragutin Stojko, Tanja Franjo u ime crkvenog zbora i župljana i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak u ime svih građana Grada Mursko Središće. Na području Murskog Središća djeluju čak četiri župe i Grad sa svakom njeguje dobru suradnju.

Predsjednik Mjesnog odbora Dragutin Stojko poklonio je velečasnom Hercegu sliku crkve svete Ane koju je naslikala Hlapičanka Taylor Powell (?) i obratio se velečasnom riječima:

 Prečasni dekane, župniče i dragi prijatelju. Odluka biskupa o Vašem premještenju u drugu župu šokirala nas je i istinski rastužila. Želio bih Vam se zahvaliti na svemu što ste učinili za nas u proteklih nešto više od dvadeset godina Vaše službe. Vašim radom obnovljene su kapelice u našem mjestu, a ova prelijepa crkva na ponos Hlapičine sjaji zahvaljujući Vama i Vašem radu. Odnosi koje ste Vi uspostavili s Vašim župljanima i udrugama za svaku su pohvalu i primjer. Bilo je lijepo surađivati s vama. Veliko hvala za Vaše zalaganje da bi mi kao župljani bili bolji vjernici i bolji ljudi. Hvala Vam i za svaki savjet, svaku toplu riječ potpore i utjehe koju ste nam uputili kad nam je bilo najpotrebnije. Bez obzira što se danas opraštamo, siguran sam da ćete nas se rado sjetiti i da ćete nas rado posjetiti. A Vi budite sigurni da ćete kod nas uvijek biti rado viđen i dragi gost. U novoj župi želimo Vam puno sreće i da uz Božju pomoć nastavite s istim žarom za dobrobit svih vjernika. Još jedanput veliko iskreno i od srca hvala i Bog Vas blagoslovio.

Župljanka i članica župnog zbora Hlapičina Tanja Franjo uz prigodni se poklon također obratila župniku:

Dragi i poštovani župniče, prebrzo je prošlo dvadeset godina Vašeg služenja u našoj župnoj zajednici. Vodili ste nas predano i odgovorno kao pravi pastir, svim svojim srcem. Puno ste se zalagali, i za duhovni i za materijalni rad župe i uvijek ste imali otvorena vrata za svakoga od nas. Za sve to Vam u ime crkvenog zbora Hlapičine i svoje osobno ime od srca upućujem veliko hvala i želim svako dobro u novoj župi. Neka Vas dragi Bog blagoslivlja i vodi, a Duh Sveti nadahnjuje na Vašem novom putu, da i dalje budete vjeran i neustrašivi navjestitelj Božje riječi i da svaka Vaša misao, riječ i djelo blagoslov zavrijedi. I neka Vas uvijek obraduju riječi Psalma 37: „Prepusti Jahvi putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi.“ A mi ćemo Vas i dalje pratiti svojom molitvom. Svako dobro i od srca još jednom veliko hvala.

Gradonačelnik Grada Mursko Središće, Dražen Srpak župniku Hercegu je poklonio monografiju Grada Mursko Središće koja je izašla ove godine i zahvalio mu na dobroj suradnji koja je trajala svih godina:

Evo ima nas koji želimo župniku poželjeti svako dobro. U našim životima postoji puno adresa. Prva adresa je tamo gdje smo se rodili. Druga je gdje smo išli u vrtić, treća je gdje smo išli u školu, četvrta je gdje smo išli u srednju školu, peta bi mogla biti gdje smo išli na fakultet, šesta bi mogla biti kod našeg župnika Ivana mjesto prvog služenja, a to je Vidovec u Zagorju, sedma bi bila prije dvadeset godina u Svetom Martinu na Muri, a osma će biti Nedelišće. Međutim, postoji jedna puno važnija adresa u životu. To je adresa u srcima ljudi koje si zadužio. Vi ste sve nas gospodine velečasni zadužili, hvala Vam na tome, a siguran sam da ćete isto tako zadužiti i ljude koje ćete voditi u Nedelišću i da će sljedeća adresa biti i u njihovim srcima. U ime Grada Mursko Središće želim Vam svako dobro, želim Vam zahvaliti na suradnji i neka Vas čuva dragi Bog.

Na kraju se po posljednji put svojim župljanima u Hlapičini kao župnik obratio i velečasni Ivan Herceg:

Evo na kraju želim svima zahvaliti. Bog u našem životu s nama ima razne planove, tako sam ja došao ovdje prije dvadeset godina koje sam proveo ovdje i zahvaljujem Bogu za sve to što je bilo ovdje. Sada idem u novu župu gdje sam također pozvan širiti Božju istinu i Božju ljubav i želim zahvaliti svima Vama, dragi župljani Župe svetog Martina biskupa u Svetom Martinu na Muri, posebno Vama ovdje mještanima Hlapičine, župnom pastoru u ekumenskom vijeću, župnome Caritasu, djeliteljima Svete pričesti, ministrantima, čitačima, vjeroučiteljima, svim svećenicima, časnim sestrama koji su rodom iz ove naše župe, svim pjevačima, od djece, mladih, starijih, mladima i djeci, starijima, orguljašima, zborovima, zvonarima u Kapelščaku, zvonarima ovdje u Hlapičini i svima koji su pomagali u župnom vinogradu, svim udrugama koje djeluju na području naše župe, Općini Sveti Martin na Muri, Mjesnom odboru Hlapičine, Gradu Mursko Središće, Međimurskoj županiji, Osnovnoj školi Sveti Martin na Muri, područnoj školi u Hlapičini, dječjim vrtićima koji djeluju na području župe, svim poduzetnicima donatorima. Hvala mojoj obitelji koja je bila uz mene, posebno sestri koja je živjela na području župe, hvala i svim medijima koji su pratili rad naše župe u svim aktivnostima. Hvala svima koji su djelovali u snimanju svetih misa kada je bilo zabranjeno družiti se s vjernicima te svim ostalim pojedincima koje možda ovdje nisam naveo. Hvala i našoj Varaždinskoj biskupiji koja je podržavala aktivnosti naše župe, posebno biskupima Marku Culeju koji me poslao ovdje, Josipu Mrzljaku, biskupu u miru i sadašnjem biskupu Boži Radošu. Svatko je dao određeni doprinos za ovu našu župu. Hvala svima na molitvama koji ste me pratili tijekom moje službe. Evo trudio sam se koliko sam mogao i znao i oprostite zato što nisam mogao više. Evo molite dalje i za mene i novog župnika i čitavu župu. Želim vam svima skupa svako dobro.

 (GMS)

Članak o oproštaju župnika Hercega također je objavljen na službenim stranicama župe Sv. Martin na Muri i mi ga donosimo u nastavku:

U nedjelju 15.11.2020. u župi Sveti Martin na Muri bio je oproštaj od dosadašnjeg župnika Ivana Hercega.
Župnik je služio tri svete mise u 7.30 sati u župnoj crkvi, u Hlapičini u crkvi sv. Ane i pored župne kuće (farofa) na otvorenome. Na svim misama je župnik svima zahvalio na svemu i pozvao na daljnju molitvu za njega, za župu i za novog župnika.
Prije završnog blagoslova na misi u Hlapičini riječi zahvale izrekao je predsjednik mjesnog odbora Hlapičina Dragutin Stojko, gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak i predstavnici crkvenog zbora u Hlapičini.
Na misi na otvorenome pored župne kuće riječi zahvale izrekli su načelnik općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, ravnateljica Osnovne škole Sveti Martin na Muri Petra Novinščak, predsjednik lovačkog društva „Trčka“ Dragutin Bohnec, predstavnici župnog vijeća i karitasa, predstavnici starijih pjevača, predstavnici zbora mladih, predstavnici ministranata, predstavnici kursilja, predstavnik DVD-a Lapšina, predstavnici DVD-a Sveti Martin na Muri i  predstavnici župnih zvonara.
Nakon svih zahvala zbor mladih uz solo dionice Dominika Padarića otpjevao je pjesmu “Bregi”, autora Zlatka Kraljića, a glazbu je napisao Branko Jalšovec.

Župnik nije mogao zadržati suze, ali je citirao psalam „Prepusti Gospodinu putove svoje i On će sve voditi” (Ps 37,5). Naglasio je da nas Bog uvijek vodi dobrim putem.

Župnik je svoju zahvalu izrekao slijedećim riječima:
Bog u našem životu s nama ima razne planove. Tako sam ja došao i u župu Sveti Martin na Muri. Prošlo je predivnih 20 godina koje sam proveo u župi Sveti Martin na Muri i za to zahvaljujem dragom Bogu.
Sada idem u župu Presvetog Trojstva u Nedelišće, gdje sam također pozvan širiti Božju istinu i ljubav.
Želio bih zahvaliti svim župljanima župe Sveti Martin na Muri, župnom pastoralnom i ekonomskom vijeću, župnom karitasu, djeliteljima svete pričesti,  ministrantima, čitačima, vjeroučiteljima, svim svećenicima i časnim sestrama koji su rodom iz župe Sveti Martin na Muri, svim pjevačima – od djece, mladih do starijih, mladima, djeci, starijima, orguljašima, odnosno voditeljima zborova, domaćici, župnim zvonarima, zvonarima u Kapelščaku i Hlapičini, svima koji su pomagali u župnom vinogradu,  svim udrugama koje djeluju na području župe, Općini Sveti Martin na Muri,  mjesnom odboru Hlapičina, Gradu Mursko Središće, Međimurskoj županiji,  Osnovnoj školi Sveti Martin na Muri, područnoj školi Hlapičina, dječjim vrtićima koji djeluju na području župe, svim poduzetnicima i donatorima naše župe, hvala mojoj obitelji koja je bila uz mene, posebno sestri Ani i njezinoj obitelji koja živi na području ove župe, hvala i svim medijima koji su pratili rad naše župe – RADIO 105, MEĐIMURSKE NOVINE, LIST MEĐIMURJE, MURALIST, EMEĐIMURJE, RADIO 1, HRVATSKOJ TELEVIZIJI I HRVATSKOM RADIU, WEB MASTERU I OSTALIMA MEDIJIMA, svima koji su sudjelovali u snimanju svetih misa kada se nisu smjele služiti sa vjernicima i svim ostalim pojedincima koje možda nisam ovdje naveo.
Hvala i varaždinskoj biskupiji koja je podržavala aktivnosti u našoj župi posebno biskupima – blagopokojnom Marku Culeju, mons. Josipu Mrzljaku – biskupu u miru i sadašnjem biskupu mons. Boži Radošu.
Svatko  je dao određeni doprinos za župu Sveti Martin na Muri.
Hvala svima na molitvama kojim ste me pratili tijekom moje službe u župi Sveti Martin na Muri.
Trudio sam se koliko sam mogao i znao uz Božju pomoć i milost. Također oprostite za one trenutke kada sam možda nešto i krivo učinio. Molite i dalje za ovu župu, za sebe, za mene, za novog župnika, za sve…
Neka Vas sve zajedno prati Božji blagoslov i snaga Božje milosti!
JOŠ JEDNOM SVIMA HVALA NA SVEMU!