EDWARD – Europski dan bez poginulih u prometu

U srijedu, 19. rujna, na inicijativu TISPOL-a, mreže prometnih policija Europe već treću godinu za redom organiziran je „Europski dan bez poginulih u prometu“ – projekt EDWARD.

Policijski službenici policijskih postaja Policijske uprave međimurske priključili su se provođenju ovog projekta. Tijekom srijede, 19. rujna, pojačano su provodilii preventivne i represivne aktivnosti s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, a koji direktno utječu na stanje sigurnost cestovnog prometa.

Dugoročni cilj ovog europskog projekta je smanjivanje i održavanje niskog broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu te senzibilizacija svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stavova.

Prema podacima za Republiku Hrvatsku, u osam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama 215 osoba je poginulo, a 1,868 je bilo teško ozlijeđeno. Na EDWARD dan 2017. godine u Republici Hrvatskoj poginula je jedna osoba.

Svrha ovog projekta je da svi sudionici u prometu kritički promisle – makar i na par minuta – o rizicima s kojima se suočavaju i o rizicima kojima izlažu ostale sudionike u prometu.

Više o TISPOL-u

TISPOL je nevladina organizacija, Europska mreža prometne policije, čije su članice sve države Europske unije, Norveška i Švicarska te kao promatrač Srbija. Do članstva Republike Hrvatske u EU, odnosno do 1. 7. 2013. i Hrvatska je bila u statusu promatrača, no nakon ulaska u EU, postali smo punopravni članovi. Sve države članice provode ciljane akcije tijekom cijele godine, sukladno planu, u zadano vrijeme. Provodi se devet akcija, iz nadležnosti rada prometne policije (teretna vozila i autobusi, brzina, alkohol i droga, pojas), a rezultati se unose u zadane obrasce, direktno na TISPOL-ovu web stranicu. Uz prometne prekršaje istovremeno se suzbijaju i kriminalna djela za čije provođenje se koriste vozila i cesta.

Saznajte više o Projektu EDWARD: https://projectedward.eu/hr, dajte svoju podršku te prisegnite https://projectedward.eu/hr/prisega/.

(http://medjimurska.policija.hr)