DVD Mursko Središće održao redovnu godišnju skupštinu

DVD Mursko Središće održao je u subotu 30. ožujka redovnu godišnju skupštinu na kojoj su plaketama nagrađeni zaslužni članovi, podnesena su sva potrebna izvješća za 2018. godinu  od kojih mi donosimo ono Upravnog odbora i Zapovjednika. Skupštini su prisustvovali mnogi gosti iz susjednih i prijateljskih vatrogasni društava pa i iz Slovenije, predstavnici uduga iz grada kao i gradonačelnik Dražen Srpak i župnik Tomislav Antekolović. Nakon skupštine za sve sudionike pripremljena je večera koja se odvijala uz ugodno druženje i srdačan razgovor.

(rt, foto: Tin Tomanić)

Izvješće Upravnog odbora za 2018. godinu

 DVD Mursko Središće broji 54 člana starijih od 18 godine, te 15 članova u dobi od 6-18 godina. Po stručnoj osposobljenosti imamo jednog člana bez ispita, 14 članova u zvanju vatrogasac, 20 članova u zvanju vatrogasac I klase, 3 vatrogasna dočasnika, 6 vatrogasnih dočasnika I klase, 3 vatrogasna časnika, 6 vatrogasnih časnika I klase i 1 počasni časnik.

Pokrivamo područje Mjesnih odbora Mursko Središće, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

  1. godinu započeli smo vrlo uspješno budući da smo u bodovanju koje provodi VZMŽ zauzeli prvo mjesto među središnjim društvima, te općenito prikupili najveći broj bodova među društvima u Međimurju.

Kao što je već na prošlogodišnjoj skupštini bilo spomenuto društvo od strane DUZS dobilo na korištenje najmoderniju vatrogasnu sirenu, koja je u mjesecu svibnju instalirana na zgradu DVD-a. Sirena je vrijednosti cca 117.000,00 kn, a sve prema provedbi bilateralnog strateškog projekta FRISCO1 čiji je cilj smanjene rizika od poplava.

Na inicijativu stručnih službi Grada Mursko Središće i s njima u suradnji u toku 2018. godine pripremljenja su i prijavljenja dva projekta za sredstva iz EU fondova. Za sada s velikim zadovoljstvom možemo reći da je jedan od tih projekata odobren, te očekujemo potpisanje ugovor između našeg društva, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ukupne vrijednosti 452.398,13 kuna, gdje Fond, odnosno Ministarstvo dodjeljuje 283.060,76 kn bespovratnih sredstava, dok će razliku doprinjeti Grad iz svog proračuna. A nadamo se i pozitivnom odgovoru što se tiče drugog prijavljenog projekta.

U protekloj 2018. godini tradicionalno smo sudjelovali na čuvanju Božjeg groba na Veliku subotu, proslavili smo svojeg zaštitnika Sv. Florijana odlaskom na Svetu misu, a nakon mise se i prigodno se družili. Povodom dana Svih svetih položen je vijenac u spomen na sve preminule članove našeg društva. Sudjelovali smo i na hodočašću vatrogasaca u Mariju Bistricu. Ove godine smo se na inicijativu Vatrogasaca Grada Zagreba po prvi puta pridružili Memorijalnom usponu na Medvednicu u znak sjećanja na tragično poginule kolege na Kornatima, te sudjelovali u humanitarnoj utrci vatrogasaca u Zagrebu po 666 stepenica.

Za potrebe održavanja sastanaka društva kupljeno je 30 stolica za gornju dvoranu, te se ovom prilikom zahvaljujemo društvu Sobočan-interijeri d.o.o na donaciji, dok nekih većih investicija i ulaganja u protekloj godini nije bilo, jer kao što smo to na prošlogodišnjoj skupštini najavili na računu akumuliramo novčana sredstva za kupnju novog navalnog vozila koje planiramo kupiti 2021. godine, te je tako u tu svrhu iz gradskog proračuna u protekloj godini isplaćen iznos od 70.000,00 kuna, koji se već nalazi na našem računu.

Za pomladak smo organizirali kupanje u Toplicama Sveti Martin, jesensko druženje uz igre i kestene, te povodom Svetog Nikole i Božićnih praznika djeci su podijeljeni prigodni darovi.

Sredinom godine na Facebooku je otvorena stranica društva pod nazivom Vatrogasci Mursko Središće, preko koje stanovništvo upoznajemo sa svojim aktivnostima, a prije svega preko koje želimo ljudima skrenuti pozornost na opasnosti koje nam prijete požarom i drugim nepogodama, dakle djelujemo preventivno. Zahvala administratorima stranice (Renato i Patrik) na trudu i uloženom vremenu.

Toijekom godine sudjelovali smo na skupštinama društva s područja naše zajednice i kod prijateljskih društava, zatim na proslavi 130. godina osnutka DVD Kotoriba, proslavi 90. godina DVD Novakovec i 20. godina PD Bundek, te u listopadu bili na druženju kod PGD Spodnja Kungota, kojima se ovim putem zahvaljujemo na kreativnom izletu i ugodnom druženju.

Ovom prilikom zahvalio/la bih se najprije, neka mi nitko ne zamjeri svim članovima našeg društva na radu i zalaganju, zatim Gradu Mursko Središće i našeg gradonačelniku na potpori i odličnoj suradnji, zatim klubovima i udrugama sa područja grada s kojima surađujemo. Zahvala našem Muralistu na svakom objavljenom članku, apelu i molbi, te se nadamo i nadalje tako dobroj suradnji.

Još jednom hvala svima koji su na bilo koji način pomogli radu našeg društva i naravno preporučujemo se i nadalje uz vatrogasni pozdrav

Vatru gasi, brata spasi!

U Murskom Središću, 30. ožujka 2019.

UO DVD-a

IZVJEŠĆE ZAPOVJEDNIKA

*          2018. GODINA BILA JE NEŠTO MIRNIJA OD PRETHODNE GODINE. ZAPRIMILI SMO I ODRADILI 26 INTERVENCIJA, OD KOJIH JE 16 BILO TEHNIČKIH INTERVENCIJA, A 10 JE BILO POŽARA. OD TIH 10 POŽARA, JEDAN JE BIO POŽAR KUĆE, JEDAN POŽAR AUTOMOBILA I 8 POŽARA TRAVE, NISKOG RASLINJA I SMEĆA. OD 16 TEHNIČKIH INTERVENCIJA, 1 JE BILA U PROMETU, IMALI SMO 2 INTERVENCIJE UKLANJANJE PREPREKA, 2 INTERVENCIJE VAĐENJA IZ DUBINA, 1 POTRAGU ZA NESTALOM OSOBOM, 1 ZATVARANJE VODE U STANU I 9 ISPUMPAVANJA VODE IZ PODRUMA, ŠAHTOVA I OSTALIH PROSTORIJA. OD NAVEDENIH INTERVENCIJA 23 JE ODRAĐENO SAMOSTALNO, 1 SA OSTALIM DVD-ima I 2 SA JVP ČAKOVEC. NA PODRUČJU GRADA MURSKO SREDIŠĆE ODRAĐENE SU 23 INTERVENCIJE, 2 U ŠTRUKOVCU, TE JEDNA U HLAPIČINI TOKOM GODINE.

*          OD OSTALIH 20-tak USLUGA I INTERVENCIJA BILO JE 6 ISPUMPAVANJA BUNARA, 2 DOSTAVE VODE, 3 PRANJA ŠETNICE, 2 PRANJA CESTE, 7 UKLANJANJA STRŠLJENOVA I 10 OSIGURANJA (FAŠNIČKE POVORKE, VINCEKOVOG POHODA, VUZMENKE, TIJELOVSKE PROCESIJE, AEROMITINGA, OTVORENJE SVJETSKOG RIBOLOVNOG PRVENSTVA, BICIKLIJADE I UTRKE GRADA) TE OSIGURANJE KOD IZVOĐENJA RADOVA VARENJA U CZK RUDAR.

*          ORGANIZIRALI SMO JAVNU VATROGASNU VJEŽBU DOBRANIĆ 2018. GDJE SU SUDJELOVALA SVA VATROGASNA DRUŠTVA SA PODRUČJA NAŠE ZAJEDNICE, A KOJA JE ODRŽANA NA PROSTORIMA I OBJEKTIMA DRUŠTVA DOBRANIĆ d.o.o., TE SE OVOM PRILIKOM DOMAĆINU ZAHVALJUJEM NA POMOĆI U ORGANIZACIJI PROVEDBE VJEŽBE. SUDJELOVALI SMO I NA VJEŽBI U PEKLENICI, TE NA POSTROJENJU INE U VUČKOVCU 1/5

*          IZVRŠILI SMO PREGLED BUNARA I HIDRANATA NA NAŠEM PODRUČJU

*          04.05. ORGANIZIRALI SMO DAN OTVORENIH VRATA I IZLOŽBU OPREME ZA VRTIĆKU I ŠKOLSKU DJECU

*          4.11. U POSJET DVD-u DOŠLI SU 2. RAZREDI OSNOVNE ŠKOLE

*          TIJEKOM GODINE ODRADILI SMO VIŠE RADNIH AKCIJA NA UREĐENJU NAŠIH PROSTORIJA, VJEŽBALIŠTA I VOZILA GDJE JE UTROŠENO PREKO 500 SATI RADA, TOKOM GODINE 2 ČLANA STEKLI SU ZVANJE VATROGASCA, A JEDAN NAŠ ČLAN STEKAO JE ZVANJE VATROGASNI DOČASNIK

*          U ŽETVENOJ SEZONI IZVRŠENE SU PREVENTIVNE OPHODNJE KOMBI VOZILOM I PREGLEDI KOMBAJNA

*          KROZ ČITAVU GODINU SMO SUDJELOVALI NA RAZNIM NATJECANJIMA. SA EKIPOM POMLADAK MUŠKI SUDJELOVALI SMO NA ŽUPANIJSKOM NATJECANJU I NA KUPU KURŠANCA, SA MUŠKOM B EKIPOM SUDJELOVALI SMO NA NATJECANJU NA NIVOU NAŠE ZAJEDNICE I NA ŽUPANIJSKOM NATJECANJU. NA NATJECANJU UPOTREBOM PODZEMNIH HIDRANATA SUDJELOVALI SMO SA 2 EKIPE. U UTRCI VATROGASACA U MERHATOVCU SUDJELOVALI SU ČLANOVI POMLATKA, GDJE JE 1 ČLAN ZAUZEO 3 MJESTO A U UKUPNOM PORETKU EKIPA OSVOJILI SMO 3 MJESTO. U KATEGORIJI SENIORA SUDJELOVALI SMO NA UTRCI NA 3000m, U KATEGORIJI ŽENE ZAUZELI SMO 2 I 5 MJESTO A U KATEGORIJI MUŠKI 3 I 6 MJESTO. U ZAGREBU NA UTRCI PO STEPENICAMA  SUDJELOVALI SMO SA 4 ČLANA U 3 KATEGORIJE.

*          26.01. OVE GODINE IZVRŠENO JE BODOVAJE DVD-a GDJE SMO SAKUPILI 2930 BODOVA I ZAUZELI 1. MJESTO U KATEGORIJI SREDIŠNJIH DRUŠTAVA

*          OVIM PUTEM ZAHVALJUJEM SVIM ČLANOVIMA KOJI SU TOME DOPRINJELI.

HVALA SVIMA UZ VATROGASNI POZDRAV

VATRU GASI BRATA SPASI!