DVD Gornji Kraljevec 90 godina u humanoj zadaći

Tradiciju dobrovoljnog vatrogastva, u koju je ugrađena simbolika humanosti i zajedništva, 90 godina ponosno čuvaju te pronose i brojne generacije u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Gornji Kraljevec. Društvo danas broji 40-ak aktivnih članova koji čine srce ove najstarije udruge u mjestu. Kao i u drugim međimurskim sredinama, vatrogasci su pokretači društvenog života, ali i prva ruka pomoći susjedima u nevolji.

Svoj veliki jubilej članovi DVD-a obilježili su uz brojne mještane i uzvanike, među kojima je bio i župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Vratišinec Mihael Grbavec, predsjednica mjesnog odbora Gornji Kraljevec Milena Granatir, načelnik Sektora za vatrogastvo Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Starčević, zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić, predsjednici i zapovjednici Vatrogasnih zajednica Općina te brojni drugi gosti.

Zapovjednik DVD-a Gornji Kraljevec Ivan Srpak zahvalio je svima koji su kroz povijest doprinijeli dobrovoljnom vatrogasnom društvu.

 „Želja nam je da se ovom prigodom prisjetimo vizionarskog djela naših mještana koji su prije 90 godina, dakle 1933. godine, osnovali ovo dobrovoljno vatrogasno društvo kao službu za obranu od požara. Pošto nemamo sačuvanih spisa možemo tek pretpostaviti da povijest našeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva seže i dublje u prošlost, a pretpostavlja se da začeci tradicije sežu još u doba Zrinskih koji su u ovom području imali ribnjake“, istaknuto je u iznošenju povjesnice DVD-a.

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je vatrogascima na velikom jubileju te posebno uputio čestitke najstarijim članovima društva – Tkalec Josipu i Lukačić Ivanu te dugogodišnjem predsjedniku društva Srpak Valentu, pritom dodavši kako je ponosan na dugogodišnju tradiciju vatrogastva u Međimurju, jer su dobrovoljna vatrogasna društva način života u svim našim mjestima.

„Mi u Međimurju na broj stanovnika imamo najorganiziraniju i rezultatski najuspješniju vatrogasnu zajednicu i vatrogasce kao pojedince u Hrvatskoj, i na to trebamo biti ponosni i isticati u svakoj prilici. Vaša ljubav prema drugima i želja za pomoć drugima vrijedni su svakog poštovanja. Čestitam vam na 90 godina rada i djelovanja, ali i 90 godina dobrote, požrtvovnosti i pomaganja sugrađanima,“ rekao je župan te dodao kako masovnost članstva naših vatrogasnih društava svjedoči koliko je i među mladima živa ideja humanosti, podrške i zajedništva, što je jedno od najvećih blaga Međimurja.

Tijekom svečane sjednice podijeljena su odlikovanja, zahvalnice i priznanja pojedincima koji su dali svoj aktivni doprinos radu društva, te institucijama i sponzorima koji su pomogli u razvoju vatrogastva u Gornjem Kraljevcu.

Služba za poslove župana