U društvu čipkarica u Svetoj Mariji – nastavljen rad na dokumentiranju nematerijalne baštine Međimurja

Snimanjem čipkarskih aktivnosti u Svetoj Mariji 17. listopada 2017. godine nastavljen je rad na dokumentiranju nematerijalne baštine Međimurja.

Tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije zaštićeno je kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Centar ove vještine danas je Sveta Marija u kojoj djeluje udruga Svetomarska čipka. Od 2010. godine na čelu s predsjednicom Biserkom Poljak udruga održava ovu vještinu živom te radi na sustavnoj prezentaciji i popularizaciji čipke. Najvažniji segment rada udruge je prenošenje znanja na sve zainteresirane, a posebno na one najmlađe. Unutar školske zadruge Osnovne škole Sveta Marija Kockavica djeluje sekcija Male čipkariceu koju se učenice i učenici mogu uključiti već od prvog razreda. Savladavanje čipkanja započinju jednostavnijim motivima poput linijskih stezica, dok se kontinuiranim radom u višim razredima već mogu izrađivati i složeniji oblici poput cvijeta. U snimanju su sudjelovale učenice Osnovne škole Sveta Marija Mia Bogomolec, Lorena Orehovec, Rina Zvošec, Erika Zvošec, Izabela Stanko i Anja Horvat uz voditeljicu sekcije Biserku Poljak i stručnu suradnicu Gordanu Hunjadi.

Male čipkarice svakog se ponedjeljka sastaju s onim iskusnijim čipkaricama u prostorima udruge Svetomarska čipka. Stoga je prirodno bilo da se snimanje nastavi upravo tamo. Za snimanje su nam se pridružile Slava Mustač, Terezija Levačić, Gordana Hunjadi, Mirjana Frančić, Marija Bobić, Magdalena Kvakan i Biserka Poljak koja je u svojstvu predsjednice udruge govorila o začecima udruge i aktivnostima.

Kakav je značaj čipke za samo mjesto Svetu Mariju i turističku ponudu ispričala nam je načelnica općine Đurđica Slamek.

Ovim snimanjem završen je terenski dio predviđenih projektnih aktivnosti za 2017. godinu. Sad nam predstoje poslovi na montaži i postprodukciji snimljenog materijala kroz sljedećih mjesec dana.

Snimljeni materijali koristit će se za potrebe izložbe Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurjačije će se otvorenje održati 1. prosinca 2017. godine. Ovaj je projekt financiran sredstvima Ministarstva kulture i Muzeja Međimurja Čakovec.

Svi materijali prikupljeni u predviđenim višegodišnjim koristit će se i za promišljanje i oblikovanje stalnog postava novog muzeja koji će biti završen do travnja 2020. godine u sklopu projekta Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine financiran od strane Europskog strukturnog i investicijskog fonda. (JK)