Dr. sc. Matija Varga, dipl. inf. i Krunoslav Bedi prof. na EDUvision međunarodnoj konferenciji u Ljubljani

Nastavnici Graditeljske škole Čakovec dr. sc. Matija Varga, dipl. inf. i Krunoslav Bedi, prof., sudjelovali na međunarodnoj konferenciji EDUvision 2017 u Ljubljani

Drugu godinu za redom nastavnici Graditeljske škole Čakovec dr. sc. Matija Varga, dipl. inf. i Krunoslav Bedi, prof., sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji EDUvision u Ljubljani te je prezentacija razvrstana u skupinu plenarnih predavanja. Napisani članak u 2017. godini će biti objavljen u zborniku radova konferencije te objavljen na web stranici konferencije (na engleskom jeziku). Rad se odnosi na koreografiju LED svjetla, pokreta i glazbe u projektno scensko-multimedijalnom pristupu e-učenja. Također, navode se projekti koji su se održavali te se još provode u školi.

Rezultati dobiveni istraživanjem u konačnosti ukazuju kako je u projektnom obliku nastave povećano povjerenje među učenicima, te kako se poboljšava realizacija strategije poučavanja. Nastavnik koji je stalno i u neprestanoj potrazi za novim idejama i načinima kako poboljšati rad s učenicima, usavršava nastavu. Osim nastavničkog subjektivnog doživljaja, bitna je povratna informacija koju daju učenici na kraju projekta. Informacije učenika korisne su za buduće usavršavanje nastave jer ukazuju na moguće probleme i/ili poteškoće. Ukoliko je nastavnicima stalo do kvalitetne nastave učenička mišljenja ne treba zanemarivati. Potrebno je provoditi projektno organiziranu nastavu usmjerenu na učenika.

U radu je spomenuta svjetlost kao medij koja se pokazala medijskom ekspresijom pomoću koje su učenici mogli izraziti svoje zamišljene koreografije na neformalni i intuitivni način. Pedagoški pristup s primjenom e-iluzije ima svoje mjesto u obrazovnom okruženju jer omogućuje vlastiti izražaj, potencira različitost, pruža mogućnost uključivanja glazbe, plesa i multimedijalnih efekata, intenzivira osjetilne podražaje i smislenim didaktičkim aranžmanom uključuje oblike obrazovanja na impresivan način.

Osim prezentiranja autora rada na konferenciji EDUvision 2017 u Ljubljani, moglo se čuti i ostale predavače iz Hrvatske te drugih zemalja poput Austrije, SAD-a, Škotske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine s izvrsnim znanstvenim i stručnim radovima. Sudionici s brojnih domaćih i stranih sveučilišta te osnovnih i srednjih škola su sudjelovali na konferenciji izlaganjem zanimljivih radova s područja odgoja i obrazovanja. Konferencija je trajala tri dana od 30.11. do 2.12.2017. godine. U nastavku izdvajamo nekoliko nekoliko slika s konferencije EDUvision 2017. (m)