Dobre vijesti za međimurske studente – isplaćene jednokratne potpore za 2139 studenata koje su povećane na 800 kuna

Odlukom župana Međimurske županije Matije Posavca, na račune 2 139 međimurskih studenata isplaćene su jednokratne studentske potpore čija je ukupna vrijednost 1,7 milijuna kuna.

Međimurska županija je krajem ožujka objavila Javni poziv za dodjelu jednokratne financijske potpore redovnim studentima za akademsku godinu 2021./2022, a iznos potpore povećan je sa 600 na 800 kuna, odnosno za 33%.

Prema odluci župana Posavca, pravo na dobivanje potpore od 800 kuna imaju svi studenti s prebivalištem na području Međimurske županije koji su u statusu redovnog studenta akademske godine 2021./2022. upisani na bilo koju javnu visokoškolsku ustanovu u Republici Hrvatskoj, Europskoj uniji ili u inozemstvu te pod istim uvjetima i onima koji su upisani na privatne visokoškolske ustanove s pravom javnosti. Sredstva za isplatu potpora osigurana su u županijskom proračunu.

Međimurska županija među hrvatskim županijama najviše izdvaja za stipendije i potpore po stanovniku, a vodeća je i po udjelu izdvojenih sredstava u proračunu za spomenutu namjenu.

Jednokratne studentske potpore samo su jedan od oblika potpora za obrazovanje koje Županija dodjeljuje učenicima i studenima, uz stipendije za učenike deficitarnih zanimanja i djecu hrvatskih branitelja, financiranje prijevoza učenika i asistenata u nastavi u školama te vrtićima, a uspješni studenti i učenici primaju stipendije i kroz Zakladu dr. Vinko Žganec i Zakladu Mikec.

 

Služba za poslove župana