Djelatnici PP Štrigova posjetili Dvor i Hrvatsku Kostajnicu

Prošle subote, 18. studenog četrdesetak sadašnjih i bivših djelatnika Policijske postaje Štrigova posjetilo je Hrvatsku Kostajnicu i Dvor (nekadašnji Dvor na Uni), kako bi zajedno sa članovima svojim obitelji, obišli brojne lokacije na kojima su nakon vojno-redarstvene akcije „Oluja“, sudjelovali u uspostavi suvereniteta na netom oslobođenim dijelovima hrvatskog teritorija.

Nakon ulaska oslobodilačkih snaga u Hrvatsku Kostajnicu i Dvor pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova preuzeli su složene zadaće uspostave legitimne hrvatske vlasti na tom području. Međimurski policajci, među kojima je bio i veliki broj pripadnika Policijske postaje Štrigova, nekoliko mjeseci čuvali su krhko uspostavljeni mir. Nadzirali su pritom i državnu granicu, osiguravali imovinu svih građana, te čuvali mnoge značajne objekte od mogućih diverzija i sabotaža.

Izlet je evocirao uspomene na ta burna vremena, ali je pobudio i osjećaj ponosa što su međimurski policajci sudjelovanjem u takvim akcijama doprinijeli uspješnoj uspostavi suvereniteta na cjelokupnom području „lijepe naše“ Domovine.

Tijekom izleta zapaljene su svijeće na spomenicima palim braniteljima u Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici, te je posjećeno i spomen-obilježje „Slomljeni pejzaž“ sagrađeno na brdu Čukur u znak sjećanja na poginulog snimatelja HTV-a, Gordana Lederera.

(http://medjimurska.policija.hr, foto: PU međimurska)