Dječja mašta je prvi vrtić u Međimurskoj županiji koji je postao Europska točka za darovite i primio prestižni certifikat European Talent Point

U ponedjeljak, 02. ožujka, održana je svečanost dodjele diploma specijalistima za obrazovanje darovitih, kao završetak edukacije koju je od 2018. provodilo Radboud University iz Nizozemske. Julija Kukec, psihologinja dječjeg vrtića Dječja mašta Čakovec, jedna je od stručnjaka kojima je tom prilikom uručena diploma Europskog vijeća za visoke sposobnosti (European High Ability Council – ECHA).

”Dječji vrtić Dječja mašta predškolska je ustanova koja više od 20 godina radi s potencijalno darovitom djecom predškolske dobi kroz različite oblike programa. S obzirom da su u hrvatskom obrazovnom sustavu darovita djeca prepoznata kao djeca s posebnim potrebama, potrebno je osigurati im odgoj i obrazovanje u skladu s tim potrebama. Da bi se to omogućilo, potrebna nam je adekvatno osmišljena i organizirana materijalna okolina, zatim educirani stručnjaci koji rade s djecom, ali i specijalisti koji edukatorima mogu pružiti superviziju te stručnu podršku na ovom području” izjavila je Julija Kukec.

Također, dugogodišnji rad ustanove s darovitom, talentiranom, kreativnom i visokomotiviranom djecom prepoznali su i u European Talent Support Network – europskoj organizaciji koja umrežava ustanove i institucije koje rade s ovom djecom. Dječji vrtić Dječja mašta je prvi vrtić u Međimurskoj županiji koji je postao Europska točka za darovite i primio prestižni certifikat European Talent Point.

”Ova će specijalizacija omogućiti još kvalitetniji rad s djecom našeg dječjeg vrtića, ali otvoriti i mogućnosti edukacije odgojitelja, učitelja i stručnih suradnika na području prepoznavanja te prilagodbe metoda i sadržaja rada s ovom specifičnom populacijom. Planiramo organiziranje edukacija i za vanjske korisnike, osobito roditelje darovite djece, kako bi dobili adekvatnu podršku. U tijeku su pripreme, a s konkretnom realizacijom ćemo krenuti na jesen. Isto tako, dobivanje certifikata European Talent Point dodatan nam je poticaj, motivacija i inspiracija za daljnje aktivnosti na području rada s darovitom djecom”, rekla je ravnateljica Grozdana Žagar.

(DV Dječja mašta)