Danu općine Hrvatska Dubica nazočili i Međimurci koji su sudjelovali u oslobađanju Hrvatske Dubice

Dana 04. kolovoza 2021. godine, na poziv načelnice Općine Hrvatska Dubica Ružice Karagić „VETERANU“ – društvu branitelja Domovinskog rata, svečanoj sjednici prigodom Dana općine nazočili su po prvi puta predstavnici Međimurci koji su kao učesnici VRO „Oluja“ sudjelovali u oslobađanju Hrvatske Dubice.

 Sjednici su nazočili umirovljeni pukovnik Željko Tomašić, u VRO „Oluja“ Načelnik inženjerije VI ZP Bjelovar – predsjednik Društva VETERAN i umirovljeni bojnik Ivica Ivaci, u VRO „Oluja“ zapovjednik 24 domobranske pukovnije – predstavnik udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “TIGROVI” – podružnica Međimurske županije.
Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Hrvatskoj Dubici odana je počast žrtvama iz Domovinskog rata. Misno slavlje u crkvi Presvetog trojstva predvodio je preč. Željko Jurković, a svečana sjednica Općinskog vijeća održana je u Hrvatskom domu. Na sjednici je pročitana i čestitka Matije Posavca – župana Međimurske županije.

Ovo je drugi povijesni trenutak i priznanje 2. domobranskoj bojni (prije Domobranska bojna Čakovec) 24. domobranske pukovnije. Prije 26 godina, poslije nasilnog prijelaza preko Save kod Drenovog Boka koji je besprijekorno i učinkovito izvela 125. domobranska pukovnija iz Novske, u stalnom borbenom dodiru  stigli su nadomak Hrvatske Dubice, no zbog pada mraka i iscrpljenosti su morali stati. U predvečerje 04. kolovoza 1995. godine, po prijelazu preko, na brzinu osposobljenog za prijelaz pješaka, porušenog željezničkog mosta u Jasenovcu 2. domobranska bojna 24. dp je nakon naporne hodnje zaposjela dostignute  položaje  125. dp, koja je tu imala dva poginula bojovnika.

Ujutro je kroz borbeni raspored 125. dp, koja je zaslužila malo odmora, uvedena 2. domobranska bojna (Domobranska bojna Čakovec) 24. domobranske pukovnije, te je u 09:00 sati ušla u Hrvatsku Dubicu, čime je Hrvatska Dubica među prvim mjestima oslobođenim u VRO „Oluja“.

Bili smo zajedno u ratu, vrijeme je da budemo zajedno i u miru, riječi su predsjednika Društva VETERAN, koji je načelnici Općine predao prigodnu uspomenu.

(tekst i foto: Željko Tomašić)

Ivica Ivaci –  zapovjednik 24. domobranske pukovnije (VRO Oluja)
Ružica Karagić – načelnica općine Hrvatska Dubica
Marijana Petir – saborska zastupnica
Željko Tomašić – načelnik inženjerije VI. ZP Bjelovar (VRO Oluja)

????????????????????????????????????