1. LISTOPAD JE MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Koncept uspješnog starenja predstavljen u Domu Ivan Pavao II

  • Koncept uspješnog starenja: zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i životni optimizam
  • Šest savjeta za način ophođenja sa starijim osobama

Zagreb/Zadar. Koncept uspješnog starenja predstavljen je pred više od stotinu uzvanika u novootvorenom Domu za starije i nemoćne Ivan Pavao II u Biljanima Donjim pored Zadra. Republika Hrvatska se s udjelom 17,7% populacije dobi iznad 65 godina svrstava u skupinu europskih zemalja s vrlo starom populacijom. Gledajući pojedina mjesta, posebno na otocima uočava se kako imaju jednog ili nijednog mlađeg stanovnika, a procjenjuje se kako će u Europi do 2050. udio starije populacije biti više od 60%.

„Moderno društvo posljednih desetljeća karakterizira eksplozivan porast broja starijih osoba uslijed produženja životnog vijeka, prvenstveno zbog napretka u medicini i bolje kvalitete života“, započeo je svoju prezentaciju pod nazivom Fiziologija i patologija starije životne dobi, dr. Zlatko Kožar. „Cijeli je niz pozitivnih primjera izvrsne funkcionalne sposobnosti osoba starije životne dobi poput Leonarda da Vincija, Michelangela i Tolstoja koji su samo neki od općepoznatih povijesnih primjera nadmoćne stvaralačke snage i u starijoj dobi“.

Nakon prezentacije predstavnici domova za starije i nemoćne iz pet županija, kao i ostali uvaženi gosti zajednički su u parku zasadili masline kao simbol prijateljstva, te otvorili bočalište na kojem je odmah održan i prvi međužupanijski turnir.

Šest savjeta za način ophođenja sa starijim osobama

 

  1. 1. sjediti licem u lice i održavati kontakt očima
  2. 2. slušati i držati se teme
  3. 3. govoriti polako, jasno i razgovjetno s kratkim i jednostavnim rečenicama
  4. 4. pojednostaviti i zapisati upute, koristiti grafikone, modele, fotografije…
  5. 5. dati priliku da postavi pitanje i da se izrazi
  6. 6. iskazivati poštovanje.

O Domu za starije i nemoćne Ivan Pavao II

Dom Ivan Pavao II je potpuno novi suvremeni objekt s 134 mjesta za smještaj po mnogočemu jedinstven u Hrvatskoj i regiji u pogledu visokih standarda gradnje i opremljenosti, te u skladu sa svim potrebnim certifikatima. Građen je od eko materijala uz solarne panele, podno grijanje i posebno projektiranom klimatizacijom za što ugodniji boravak u jednokreventim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s kupaonicama uz popratne sadržaje poput restorana, caffe bara s ljetnom terasom, prijemnog odjela i ambulante uz 24-satnu skrb. Proizvodi i nabavlja zdravu ekološki uzgojenu hranu , organizira i provodi razne oblike tjeslenih aktivnosti i usmjerava klijente na planiranje i ostvarenje uspješne starosti uz životni optimizam.

 

Kontakt:

Ivan Tomić

Socijalni radnik Doma Ivan Pavao II

Mobitel: 091 3000 129

E-mail: info@dom-ivanpavaoII.com

Web stranica: dom-ivanpavaoii.com

Facebook: https://www.facebook.com/Dom-Ivan-Pavao-II-107776816341146/?fref=ts