Dan sjećanja na „Velebitske junake“

U petak, 20. svibnja 2022. godine, ratni pripadnici specijalne jedinice policije PU varaždinske „RODA“, zajedno s obiteljima poginulih i članicama Kluba mladih „RODA“ (djece ratnih pripadnika SJP PU varaždinske „RODA“) sudjelovali su na već tradicionalnoj svečanosti povodom Dana sjećanja na „Velebitske junake“ u Rizvanuši, nedaleko od Gosipća.

Nažalost, za vrijeme Domovinskog rata na području Velebita živote je izgubilo 3 djelatnika SJP PU varaždinske „RODA“. Za vrijeme pripreme Akcije „Medački džep“ smrtno je stradao Bernard Benček, dok je u samoj provedbi narečene akcije život izgubio Darko Turkalj. Također, za vrijeme izvedbe VRO „Maslenica“, zadobivenim ranama podlijegao je još jedan djelatnik „RODA“, Emil Baneković.

Kako bi im se odala počast, kao i svim poginulim pripadnicima specijalne policije na području Velebita, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za kod Spomen obilježja „Velebitskim junacima“ u Rizvanuši. Samo spomen obilježje sačinjeno je od 27 kapljica, od kojih 26 kapljica predstavlja 26 poginulih pripadnika specijalne policije, dok 27. kapljica simbolizira sve ranjene u Domovinskom ratu.

Nakon svečanosti, svi prisutni nastavili su druženje u objektu Udruge specijalaca Domovinskog rata „TIGAR“ Gosipć u Trnovcu.

USJP RODA VARAŽDIN

(Pavo Jazvić)