“Dan Međimurskih branitelja” – započele braniteljske večeri

U subotu 31. srpnja 2021. godine VETERAN – društvo branitelja Domovinskog rata  je započelo s realizacijom braniteljskih večeri iz projekta “Dan Međimurskih branitelja”, koje se će održavati svake subote do Dana međimurskih branitelja, kada će organizirati zajedničko obilježavanje tog dana ponosa i slave međimurskih (hrvatskih) branitelja.

Braniteljske večeri započinju video projekcijom  dokumentarnih filmova i video zapisa  u obradi amaterskog video studija Društva VETERAN, nakon čega slijede razgovori i sjećanja na Domovinski rat.  Na ovoj prvoj Braniteljskoj večeri na vrlo zanimljiv način je svoj Ratni put predstavio Dražen Bogdan – zamjenik predsjednika Društva VETERAN.  Potom se nastavlja druženje branitelja i njihovih obitelji  s ciljem međusobnog upoznavanja, kako bi u slučaju potrebe bili jedni drugima na pomoći.  Tu su planirane razne aktivnosti (kao npr. kartaške igre, šah, učenje vještine izrade ručnih radova i sl.) zavisi od trenutnog interesa i dogovora nazočnih.

Branitelje večeri su otvorenog tipa, te su pozvani i dobro došli svi koji poštuju hrvatske branitelje i domovinu Hrvatsku.

Mi hrvatski branitelji više ne prihvaćamo da budemo u ilegali, ne prihvaćamo da budemo organizatori obilježavanja braniteljskih državnih blagdana na koje dolaze kao “povlašteni gosti”  ljudi iz političkih struktura na kojima će održati svoje promidžbene govore.  Smatramo da je minimum priznanja koje političari svih razina mogu odati hrvatskim braniteljima da oni organiziraju obilježavanja braniteljskih blagdana, a da “povlašteni gosti” budu branitelji.

To su prigode da se političari i građani sjete herojskih djela hrvatskih branitelja, da se sjete s kakvim ushitom su dočekivali branitelje pri povratku s ratišta. Te dočeke nisu organizirali branitelji, nego političke strukture i odjednom se u ropotarnici povijesti to zaboravilo (kako je sporo sjećanje, a kako brz je zaborav), pa opetovano branitelji kao što su “stvarali državu za političare”, sada organiziraju i državne braniteljske blagdane za političare.  Čast izuzecima, a jedino poznato na nacionalnoj razini je da Vlada RH organizira obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu i drugim manifestacijama. A ostala obilježavanja organiziraju udruge branitelja.

U Međimurju će poslije ispraćaja ratnih postrojbi iz Međimurja na ratište 1991. godine i spektakularnog dočeka branitelja s ratišta poslije VRO “Oluja” 15. kolovoza 1995. godine na Trgu Republike u Čakovcu, Međimurska županija po prvi puta organizirati obilježavanje Dana međimurskih branitelja. Do sada je godinama u Međimurju obilježavanje Dana branitelja organizirala Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnica Međimurske županije, a Županija u Grad Čakovec su suučestvovali u organizaciji tj. bili sponzori. Po prvi puta branitelji neće biti “lutke za pokazivanje” nego će biti “počasni gosti” na događanju koje se organizira njima u čast.

Braniteljske večeri su upravo s tom idejom da se ne zaboravi da su branitelji svoje živote, dijelove tijela, zdravlje i preživljavanje u ratnim strahotama stavili na Oltar Domovine, te da poručimo političarima da nismo otišli u “ropotarnicu povijesti”, da smo još itekako aktivni stvaratelji suvremene države Hrvatske iako je razvidno da bi neki željeli da nas nema.

Sloboda i hrvatski branitelji su svetinja, a sa svetinjama se ne igra !

Društvo VETERAN (Ž.T.)