Dan karijera na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu

Dan karijera na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu ove je godine održan u online okruženju, u petak, 18. prosinca 2020. godine. Riječ je o događaju u kojemu su sudjelovali nastavnici i studenti Veleučilišta, srednjoškolci, ravnatelji srednjih škola i poslodavci.

Dan karijera je otvorio dekan doc.dr.sc. Igor Klopotan, a prisutne je pozdravio župan Međimurske županije Matija Posavec, dok je u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja skup otvorio državni tajnik Tomislav Paljak, koji je prenio pozdrave ministra prof.dr.sc. Radovana Fuchsa.

„Povezivanje obrazovanja i gospodarstva je ono čemu težimo u Međimurju kad govorimo o sustavu visokog obrazovanja i srednjoškolskog obrazovanja, jer to nam jedino može garantirati da u budućnosti zadovoljimo potrebe tržišta rada i da oni koji izlaze iz obrazovnog sustava mogu lakše naći posao. Zato manifestaciju ‘Dan karijera’, ali i sam razvoj Veleučilišta kroz znanstvenu izvrsnost i novu infrastrukturu te upis novih studenata i borbu za nove programe je ono što će Međimurska županija maksimalno podržati“ – kazao je župan.

Kako ističe dekan, ‘Dan karijera’ ujedno je i Dan otvorenih vrata veleučilišta kada se stavlja naglasak na umrežavanje studenata s poslodavcima koji u interesu imaju razvoj karijera studenata i njihovo zapošljavanje po završetku studija. Uz navedeno, cilj je široj javnosti približiti konkretne odgovore na brojna pitanja koja su studenti imali priliku postaviti poslodavcima te iz prve ruke pružiti novosti na tržištu rada.

Kroz 10-tak predavanja su se svi prisutni mogli upoznati sa temama održivog razvoja, menadžmenta i inženjerstva, a organizirana je i panel rasprava sa poslodavcima na koju se prijavilo više od 200 studenata. U panelu „Prvi posao nakon diplome“ je sudjelovalo 10-tak predstavnika renomiranih poduzeća, poput Tehnixa, Fine, Čakoma, Turističke zajednice i drugih. Prva radionica današnjeg događaja bila je ‘Korištenje sustava za optičko mjerenje u nastavnom procesu i obrada dobivenih podataka i priprema modela za 3D ispis’ koju su vodili dr.sc. Marina Grabar Branilović, dr.sc. Mario Šercer, Magdalena Zeko, mag.iur. i dr.sc. Bruno Trstenjak. Uslijedila je ‘Globalna i lokalna vizija održivog razvoja’ pod vodstvom Snježane Tkalčec Avirović (Čakom) i Tibora Rodigera, pred., zatim predavanje ‘Održivi razvoj: Razvojna i poslovna dostignuća kompanije Tehnix – eko industrije’ kroz koju je sve pristune vodio direktor Đuro Horvat.

Dekan, župan i državni tajnik su obišli i obnovljenu zgradu Centra održivog razvoja, u kojoj će za provedbu znanstvenih istraživanja biti opremljeni laboratoriji biokemije okoliša, primijenjene automatike, proširene stvarnosti i održive gradnje.

doc.dr.sc. Igor Klopotan

dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu