Damir Jurinić predsjednik Rudarskog zbora: Pozivamo nove članove da nam se pridruže!

Rudarski zbor poziva nove članove da se uključe u njihove aktivnosti na kojima sudjeluju, a u to je uključena i suradnja s drugim rudarskim društvima. Gospodin Damir Jurinić predsjednik Rudarskog zbora otkriva nam kako su osnovali Rudarski zbor te kako djeluje ovo društvo koje čuva sjećanje na rudare u Murskom Središću koje se s ponosom naziva Grad rudara.

Kako se rodila ideja o osnivanju Rudarskog zbora?

Ideja je bila da održimo sjećanje na sve rudare koji su radili u rudniku pošto je ovaj naš kraj bio nekad poznat po rudnicima i vađenju nafte. Društvo smo osnovali 2010. godine, a ja sam prvo odijelo osmislio već 2008. godine. Puno su nam pomogli u dizajnu i akciji oko osnivanja društva INA d.o.o. i Rudarsko-geološki-naftni fakultet u Zagrebu koji su nam dopustili korištenje rudarskog odijela uz sitne izmjene koje smo napravili da bude prepoznatljivo za gradsko područje. Mi trenutno raspolažemo s devet odijela.

Na kojim manifestacijama sudjelujete?

Sudjelujemo na svim gradskim manifestacijama, ali i županijskim. Bitnije manifestacije su nam obilježavanje Dana grada, Ljeto uz Muru, Sv. Barbara i sjećanje na veliku nesreću i pogibiju rudara u jami 1. Maj, a od županijskih postavljanje vijenaca na dan Međimurskih ugljenokopa.

Od čega se sastoji rudarska uniforma?

Sastoji se od klasičnih crnih hlača, jakne i kape, a naša dugmad je rađena po narudžbi i sadrži grb grada na kojem se nalazi karabitka, a na lijevoj strani jakne se nalazi štikani grb grada. Odijelo sadrži 27 gumba zbog toga što je zaštitnica rudara Sveta Barbara umrla s 27 godina. Napomena je da ovo odijelo simbolizira uz rudarstvo i naftu jer mi imamo uz rudarski znak još i znak nafte, toranj. „Mi smo i bijeli i crni rudari“, da pojasnim bijeli rudari su naftaši dok su crni rudari u rudniku.

S kojim rudarskim društvima surađujete?

Postoje kontakti sa Velenjem, Ivancom i Labinom, ali pošto imamo slabiju financijsku situaciju i članovi su zaposleni preko tjedna, nismo u mogućnosti imati veliki kontakt. Imamo dobar kontakt s Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom u Zagrebu te s INA d.o.o. koji nas obavještavaju o novim  događajima i financijski pomažu.

Koliko broji članova vaše društvo i koja je vaša poruka za buduće članove?

Novi članovi traže nova financijska sredstva jer trenutno imamo na raspolaganju devet odijela. Ako dobijemo ljude koji će biti voljni nositi svečano rudarsko odijelo to znači da moramo biti više i jače angaržirani prema Gradu koji nam svake godine pomaže oko organiziranja Murske alke. Smatram da smo od osnivanja puno napredovali i postali simbol grada. Potrebna su nam financijska sredstva za odijela koja koštaju otprilike oko tisuću kuna.

KONTAKTI ZA RUDARSKI ZBOR:
PREDSJEDNIK:  DAMIR JURINIĆ: 098 426 130
ZAPOVJEDNIK: RAJKO RADIKOVIĆ: 091 506 08 18

(Ivana Radiković, foto IR, Tin Tomanić, A. Jurak)