Članice kluba „Nova Nada“ posjetile Martinje u gradu rudara – ugostio ih gradonačelnik Dražen Srpak

Četiri hrabre žene krajem studenog 2000. godine imale su potrebu i želju da izađu u javnost s ciljem poboljšavanja kvalitete življenja žena oboljelih od karcinoma dojke. Tako su u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec osnovale klub, a prva predsjednica bila je gospođa Jagoda Hirš. Klub je na žalost svake godine brojio sve više članica jer se broj oboljelih žana povećavao.

Klub žena „Nova Nada“ član je Hrvatskog foruma raka „Europa Donna Zagreb“ koji surađuje s ostalim klubovima u Hrvatskoj i Sloveniji. Klub sudjeluje u raznim humanitarnim akcijama kao što je ona međunarodna „Dan narcisa“ koja se provodi u sva tri međimurska grada, Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću i nekolicini većih naselja. Svake godine prvu subotu u mjesecu listopadu obilježavaju „Dan ružičaste vrpce“ koji je posvećen ranom otkrivanju raka dojke i potpori oboljelima, te organiziraju simboličnu šetnju kroz grad Čakovec.

Posljednje dvije godine aktivno su se uključile u obilježavanje „Dana mimoze“ u Međimurskoj županiji koji je posvećen ranom otkrivanju raka maternice. Također organiziraju razna predavanja i radionice. Od 2007. godine osposobili su grupu volonterki za savjetodavni rad s novooboljelim osobama u cilju psihosocijalne podrške oboljelima i njihovim obiteljima, a rade pod stručnim rukovodstvom psihologa.

Odlaze na razne izlete i manifestacije pa su tako posjetile i proslavu Martinja u Murskom Središću gdje ih je dočekao i bio ljubazan domaćin gradonačelnik Dražen Srpak koji nam je povodom toga rekao:

„Članice kluba „Nova Nada“ na želju jedne njihove članice iz Murskog Središća, gospođe Terezija Tarandek, bile su nam drage gošće. Tako su prvi put prisustvovale Martinju u gradu rudara što im se jako dopalo pa su na trenutak zaboravile na svoje zdravstvene tegobe. Nakon proslave Grad Mursko Središće počastio ih je sa skromnom večerom u motelu Ilonka.

Zamolile su me da ih posjetim, što ću svakako i rado učiniti, a darovale su mi jednu sliku za topao prijem i doček u našem gradu, kao i za svu pomoć koju smo im do sada pružili i koju ćemo pružati i dalje.

 

Svojim dolaskom one su u stvari oplemenile nas, jer treba razumjeti ljude koji su bolesni, znati koliko im je teško i naći način da im se pomogne. Svakako moram napomenuti da je s njima bio i stručni suradnik kluba dr. Hussein Saghira, što je nama, a i njima bilo posebno drago“

(R. Tomanić, foto GMS)