Centar zajednici – dva nova predavanja povodom Dana svjesnosti o autizmu (video)

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec nastavlja s programom Centar zajednici namijenjenim roditeljima djece s teškoćama, učiteljima i stručnim suradnicima u redovnim školama, odgojiteljima i svima zainteresiranima, te u multimedijalnoj dvorani čakovečke knjižnice „Nikola Zrinski“ organizira besplatna predavanja kojima će obilježiti Dan svjesnosti o autizmu. Predavanja će se održati u utorak 2. travnja s početkom u 18.00.

Prvo će predavanje održati Emina Braniša, mag. rehab. educ., pod nazivom Senzorna integracija – izazovi u području svakodnevnog života. Na predavanju će biti riječi o uzrocima ponašanja djece koja su izrazito „zahtjevna“ i „teško odgojiva“. Predavačica će objasniti ponašanja kao što su razdražljivost, izrazita osjetljivost na dodire, stalna potreba za kretanjem ili sjedenjem, česta spoticanja, padovi, vrištanje u gužvama, preferiranje određene vrste hrane i drugo. Naravno, bit će govora i o tome na koji način djetetu s navedenim ponašanjima dan učiniti lakšim.

Drugo predavanje održat će Damira Braniša, mag. rehab. educ., pod nazivom Poučavanje učenika s poremećajem iz spektra autizma. Poremećaj iz spektra autizma je razvojni poremećaj koji obilježavaju teškoće u komunikaciji i socijalnoj interakciji te ograničeni interesi i ponavljajuća ponašanja. Polaskom u školu djeca s poremećajem iz spektra autizma suočavaju se s brojnim preprekama. Novo okruženje i promjena poznatih rutina doprinose teškoćama u prilagodbi na školu. Velike su individualne razlike među učenicima s poremećajem iz spektra autizma. Razlikuju se po načinu učenja, komuniciranju i razvoju socijalnih vještina, kao i po oblicima neprimjerenog ponašanja. U ovom predavanju, predavačica će dati smjernice o tome kako organizirati prostor, strukturirati vrijeme i materijale u radu s učenicima s poremećajem iz spektra autizma  s ciljem poticanja  njihovog optimalnog razvoja i sprječavanja nepoželjnih ponašanja.

Centar već deset godina aktivno surađuje s lokalnom zajednicom i na ovaj način želi vratiti doprinos koji zajednica pruža Centru.

Centar zajednici. Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Multimedijalna dvorana knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec. 18.00. Ulaz besplatan.

 

(Robert Posavec)