Branitelji i Međimurska županija se razilaze! Sve o proslavi Dana međimurskih branitelja i Dana oslobođenja Međimurja 1991.

29. obljetnica oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja svečano će se obilježiti u četvrtak, 17. rujna 2020. Tim je povodom je 08. rujna u Velikoj vijećnici Međimurske županije održana konferencija za medije kojoj su uz župana Međimurske županije Matiju Posavca i njegova zamjenika Josipa Grivca, nazočili zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba Općine Čakovec Anton Jurinec, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat te predsjednik Društva branitelja Domovinskog rata „Veteran“ Željko Tomašić.

Tijekom Domovinskog rata, od 25. rujna do 1. listopada 1991. godine, u zgradi Općine Gornji Mihaljevec bilo je smješteno Zapovjedništvo obrane Međimurja, a na inicijativu Društva branitelja Domovinskog rata „Veteran“ te u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, Međimurskom županijom i Općinom Gornji Mihaljevec, na zgradi Općine bit će postavljeno Spomen obilježje na slavu i čast hrvatskim braniteljima. „Društvo branitelja Domovinskog rata „Veteran“ formirano je s ciljem da se i u manjim mjestima očuva sjećanje na zbivanja u Domovinskom ratu i na sve naše branitelje. Krenuli smo s projektom „Da se ne zaboravi – iz Vukanovca s ljubavlju“ kako bismo obilježili Dan međimurskih branitelja i u malim sredinama jer nažalost polako dolazi do zaborava braniteljske žrtve.“,  kazao je Željko Tomašić, jedan od inicijatora.

Povodom obilježavanja ovogodišnje obljetnice pozivnicom i pismom obratio nam se gospodin Željko Tomašić jer će se održati, recimo tako, dvije zasebne proslave koje će se ujediniti samo na jednoj aktivnosti što se vidi ako se usporede dvije pozivnice.

Evo što je poručio:

Informacije iz javnosti nam nalažu da Vam ipak malo pojasnimo događanja.

Naime istovremeno i Međimurska županija organizira obilježavanja Dana
međimurskih branitelja i Dana oslobođenja Međimurja 1991.
Jedina zajednička aktivnost je otkrivanje Spomen ploče na zgradi Općine
Gornji Mihaljevec.

Poslije se “Županija seli” u Čakovec i radi po njihovom programu, a mi u
Općini Gornji Mihaljevec gdje nam je sjedište organiziramo aktivnosti
Projekta “DA SE NE ZABORAVI – Z VUKANOVCA S LJUBAVLJU”, koji smo zbog
učešća više sponzora i donatora (Ministarstvo hrvatskih branitelja,
Međimurska županija, Općina Gornji Mihaljevec i Međimurske vode d.o.o.)
preimenovali u “DA SE NE ZABORAVI – DAN MEĐIMURSKIH BRANITELJA”.

Stoga je polaganje vijenca kod centralnog križa na mjesnom groblju
Gornji Mihaljevec, Misa je u Crkvi “Sv. Katarine dj. i mučenice” (Gornji
Mihaljevec), a zbog radova na Domu kulture u Gornjem Mihaljevcu svečanu
akademiju smo morali premjestiti u Društveni dom u Preseki (Općina
Gornji Mihaljevec).

Željko Tomašić

I sada spletom okolnosti (?) imamo dvije proslave s gotovo različitim programima koje se poklapaju samo u otkrivanju spomen ploče na zgradi općine Gornji Mihaljevec.

(R Tomanić, foto: A. Jurak, MŽ)