Beroš: “Ovo je očekivana epidemiološka situacija. Mi smo se otvorili, no moramo biti oprezni”

Nacionalni stožer objavio je u nedjelju kako je u Hrvatskoj 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Žarišta su u Zagrebu te Đakovu gdje je danas 44, odnosno 33 novih slučajeva. U Đakovu se do daljnjeg odgađaju javna okupljanja. Epidemiolozima u gradu u pomoć stižu timovi iz susjednih županija.

* U Hrvatskoj je koronavirus  dosad potvrđen kod 2691 ljudi

* Oporavilo se 2152

* Preminulih je 107

Tijek događaja pratite u nastavku.

16:28 Ministar Beroš rekao je i kako ga zabrinjavaju podaci o zaraženima u noćnim klubovima.

„Stožer je provjeo mjere u noćnim klubovima i klubovima za mlade te je obavljen nadzor. Još koji dan pa ćemo vidjeti rezultate tih mjera. Poruka mladima – potpuno mi je jasno da je stiglo ljeto i da je završila škola, ali nikako nipošto ne smijemo zaboraviti izbjegavanje kontakata, držanje distance i ako je ikako moguće neka za druženje biraju na otvorenim umjesto u zatvorenim prostorima“, poručio je ministar.

16:08 Brojeve treba uzeti u kontekstu dva veća žarišta u Hrvatskoj u Zagrebu i Đakovu, poručio je ministar Beroš dajući izjavu u Splitu. Dodao je da se u Đakovu provode velike epidemiološke mjere te je uzeto 500 briseva.

“Ovo je očekivana epidemiološka situacija. Mi smo se otvorili, no moramo biti oprezni”, rekao je Beroš.

Rekao je da se trenutno situacija oko epidemije koronavirusa politizira u Hrvatskoj te da neki pokušavaju dobiti političke poene na toj krizi, dok je cilj stožera sigurnost svih građana.

„Sve ove brojke su očekivane, ali kako se istovremeno dešava i izborna kampanja, mnogi situaciju politiziraju. To nije dobro i ne doprinosi poboljšanju situacije. Mi sve što radimo činimo to transparentno i primarni je interes očuvanje zdravlja građana. Sve je jasno i utemeljeno na struci“, poručuje Beroš.

Na pitanje smiruje li se situacija ili stagnira, ministar je rekao kako bi se moglo reći da se smiruje.

„Ali ipak taj broj može sutra biti nešto veći zbog širenja mreže kontakata“, kaže.

Naglašava kako brojevi nisu zabrinjavajući.

14:01 Nacionalni stožer objavio je kako je u Hrvatskoj 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Među njima je 60 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru nema pacijenata.

13:00 U Šibensko-kninskoj županiji nema novozaraženih

12:51 U Gradu Zagrebu zabilježena su 44 nova slučaja zaraze koronavirusom.

U Zavodu je provedeno 314 testiranja, zbog čega je 139 osoba propisana mjera samoizolacije.

Trenutno su u Gradu Zagrebu aktivna ukupno 182 slučaja i ukupno 977 samoizolacija.

Za 25 novooboljelih osoba mogući izvor zaraze su noćni klubovi, a šest osoba su kontakti ranije zaraženih osoba, dok su dva slučaja importirana iz Srbije.

Za 11 slučajeva nije utvrđen uzrok zaraze, no epidemiološki izvidi su u tijeku.

Navodno među zaraženima ima i djelatnika u KB Dubrava,

12:36 Na području Dubrovačko-neretvanske županije zabilježen je jedan novi slučaj zaraze.

“Riječ je o mlađoj muškoj osobi iz Župe dubrovačke koja se najvjerojatnije zarazila na jednom okupljanju u Splitsko-dalmatinskoj županiji na kojem je već ranije utvrđena jedna pozitivna osoba”, pojašnjavaju u stožeru.

(Izvor: DNEVNIK.hr, https://dnevnik.hr/, foto: DNEVNIK.hr)