BEČKI NOVIGRAD Počast Zrinskome i Frankopanu

Povodom 349. obljetnice mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i spomendana Zrinskog i Frankopana, vijenac je položen kod novog spomenika ovoj dvojici hrvatskih velikana, koji je u jesen prošle godine u Bečkom Novigradu podigla Zrinska garda Čakovec.

Vijenac su položili novi veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Daniel Gluničić i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću dr. Stanko Horvath, koji je i osobno pomogao u postavljanju spomenika. S njima su bili i Stefan Zvonarić te Petar Tyran.

Hrvatski veleposlanik tom je prigodom upoznat s godišnjim komemoracijama u počast ovih velikana, kao i s tijekom postavljanja spomenika na dijelu čestice u gradskom parku nedaleko od mjesta pogubljenja Zrinskog i Frankopana, za što Zrinska garda Čakovec plaća mjesečni najam prostora za spomenik Gradu Bečki Novigrad.

U tijeku su razgovori s gradskom upravom oko iznalaženja trajnijeg i prihvatljivijeg načina uređenja imovinsko-pravnih odnosa za ovu česticu u čemu sudjeluje i hrvatsko veleposlanstvo. Inače, spomenik je rad akademskog kipara Mihaela Štebiha iz Čakovca.

 Bojan Kocijan

(Pavo Jazvić