Aktivan siječanj u Udruzi slijepih Međimurske županije

Udruga slijepih Međimurske županije i ovu je godinu započela aktivno.

U srijedu, 18.1.2023. godine u Udruzi su održane tri aktivnosti: kreativna radionica, tečaj ophođenja sa slijepim osobama i grupa podrške za roditelje slijepe djece.

Sudjelovanjem na kreativnim radionicama slijepe osobe stječu nova znanja i vještine. Na ovoj radionici članovi su izrađivali ukrase i predmete od glinamola.

Za vođenje slijepih osoba i pravilnom ophođenju prema njima educiraju se članovi obitelji, zaposlenici i volonteri koji uče i kako pomoći slijepim osobama da budu samostalne. Ovog puta na tečaju je sudjelovala zaposlenica, pomoćnica u nastavi koja radi sa slijepom djevojčicom.

Na grupi podrške, roditelje slijepe djece educira se o ulozi razvoja samostalnosti i socijalnog uključivanja njihove djece. Podršku vodi edukacijska rehabilitatorica, a sudjelovalo je pet mama.

U utorak, 31.1.2023. godine članovi su sudjelovali na književnom klubu u Knjižnici Nikola Zrinski Čakovec. Slijepe osobe ne mogu pratiti crni tisak, nego se koriste zvučnim knjigama i onima tiskanima na Brailleovom pismu. Književni klub održava volonterka jednom mjesečno, a na ovom susretu čitali su se ulomci iz knjige „Glazba tišine”.

Ove aktivnosti dio su programa “Osjetimo život” koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U četvrtak, 26.1.2023. godine članovi i predstavnici Udruge posjetili su Socijalnu zadrugu „Humana Nova“ kako bi se upoznali s njezinim radom, proizvodnjom i prodajom tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala, a osobito je zanimljiva tema bila njihovo zapošljavanje osoba s invaliditetom.

TAJNICA UDRUGE

Marina Gašparić