50 GODINA NK MURE IZ HLAPIČINE – IME „UKRALI“ POLETU IZ SV. MARTINA

50 godina postojanja i uspješnog djelovanja Nogometnog kluba „MURA“ Hlapičina

U petak 24.7.2015. je nakon mise zahvalnice u crkvi Sv. Ane u Hlapičini u 19.00 sati, u 20 sati održana svečana sjednica u prostorijama kluba. Svečanu sjednicu je otvorio predsjednik kluba Dragutin Stojko i pozdravio sve prisutne, članove i prijatelje kluba, uzvanike i goste, gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka , vlč. Ivana Hercega, predstavnika MNS-a i  sudačke organizacije Dragutina Vuka, predstavnike susjednih klubova (Poleta, Jurovca, D.Koncovčaka, Rudara), te osobito jedinog živućeg osnivača kluba Ivana Nađa. Nakon što je minutom šutnje odana počast svim preminulim članovima kluba u radno predsjedništvo su izabrani Franjo Sobočan za predsjednika, te Dragutin Oletić i Dražen Oletić za članove.

unnamed-217

Predsjednik kluba Dragutin Stojko je u svom izvještaju naglasio: „Danas obilježavamo i slavimo vrijedan jubilej – 50 godina uspješnog djelovanja i registriranog postojanja nogometnog kluba Mura.

 

unnamed-183

Smatra se da kao početak sportskih nogometnih aktivnosti u Hlapičini treba uzeti 8. srpnja 1934. godine kada je osnovana Sokolska četa Hlapičine. Sokolska četa  je u to vrijeme bez sokolskoga podmlatka brojila 135 članova i bila je vrlo aktivna. Prve očuvane slike hlapičinskih nogometaša potječu iz 1943. godine. Stariji su mještani pripovijedali da se u to vrijeme običavalo igrati bez ikakve opreme, najčešće bosonogi , kožnom loptom, a nerijetko i životinjskim mjehurom umjesto gumenoga zračnika. Nakon dolaska učitelja Zlatka Baneka u Hlapičinu, nogomet je od 1945. godine  počeo živjeti punim plućima. Tako se počinju odigravati prve nogometne utakmice s okolnim selima. Nogometni klub Hlapičine u to vrijeme dobiva i svoju prvu himnu. Do 1965. godine igralo se pod nazivom NK Hlapičina i to na lokaciji kraj Toplakovih koja je poslije pretvorena u oranicu zvanu ekonomija. NK Hlapičina je također, prema kazivanju tadašnjih sudionika, bio organizirani klub koji je imao i Upravni odbor. Jedan od zadnjih predsjednika NK Hlapičine je bio Josip Novak.

1943_428987

Prije 50 godina, 19.travnja 1965. osnovan je i registriran nogometni klub pod imenom MURA uključen u natjecanje u tadašnji Centar Mursko Središće. Poznata je činjenica da se nogometni klub Sv. Martina na Muri trebao zvati NK Mura, ali su Hlapičonci preduhitrili osnivače nogometnoga kluba u Sv. Martinu  pa je tamo te iste godine osnovani klub ponio naziv NK Polet. Glavni pokretač i osnivač bio je tadašnji učitelj Zlatko Antonović. Prema zapisnicima suosnivači su još bili: Stjepan Jurović, Josip Rob, Ivan Belović, Đuro Špoljarić i Ivan Nađ, pri čemu je za prvoga predsjednika NK Mure izabran Zlatko Antonović, za tajnika Josip Rob, dok je blagajnikom postao Ivan Nađ.

1950_642193

NK Mura u svojoj je povijesti prošao i lijepe i teške trenutke. Nogometaši Mure četiri su se puta plasirali u viši rang natjecanja. Tako je 1980. godine Mura pod vodstvom trenera Josipa Hrena osvojila prvo mjesto u Centru Mursko Središće i plasirala se u viši rang natjecanja, što je do tada bio najveći uspjeh. Muri  je ovakav poduhvat pošao za rukom i 1984. pod trenerskom palicom Josipa Sobočana. 1997. godina je bila vrlo uspješna za klub, Mura se plasirala u viši rang s trenerom Darkom Robom, te su godine juniori Mure postigli svoj najveći uspjeh plasiravši se u finale Nogometnoga kupa Međimurja pod vodstvom trenera Stjepana Vinka. Te iste godine  Mura je imala najboljeg strijelca svih međimurskih liga Matiju Stojka. Mura se još jednom plasirala u viši rang 2003. godine s trenerom Zvonkom Rihtarcem.

unnamed-202

Kroz ovih 50 godina, uz dobro organizirani rad kluba, uređivalo se igralište i prateće prostorije na današnjoj lokaciji te je igralište izraslo u pravi sportski kompleks. Sportski centar od 1990. godine, u znak zahvale, nosi naziv SC „Oletić Radovan – Ratko“, po danas pokojnom, neumornom  i predanom sportskom i društvenom dugogodišnjem djelatniku, predsjedniku kluba i MZ (Mjesne zajednice).

1980_504599

Koristim priliku zahvaliti se i svim istinskim prijateljima kluba koji su dobrovoljnim radom zaslužni za funkcioniranje i uspješan rad kluba svih ovih godina.  Hvala svim našim donatorima i sponzorima koji su nas pratili i koji nas prate kroz sve ove godine i omogućuju funkcioniranje kuba i bez kojih bi bilo puno teže jer svaka pomoć uvijek dobro dođe.

Hvala svim igračima i trenerima koji su branili i brane boje našeg kluba.

1997_715419

Zahvaljujem Gradu Mursko Središće koji nas prati u našem radu. Hvala našem župniku vlč. Ivanu Hercegu na uspješnoj suradnji. Zahvaljujem se Međimurskom nogometnom savezu, sudačkoj organizaciji, susjednim klubovima (Poletu, Bratstvu, D. Koncovčaku, Rudaru …) i Općini sveti Martin na Muri na uspješnoj suradnji tijekom svih ovih godina.

Zahvaljujem „TIMU“ koji radi na monografiji Hlapičine, te je ujedno i izradio monografiju NK Mure.

unnamed-232

Hvala svim mještanima Hlapičine, zapravo, nema Hlapičonca koji na izravan ili neizravan način nije sudjelovao u nekakvoj akciji ili pomoći klubu. Stoga NK Mura i ovom monografijom povodom 50. godišnjice kluba odaje zahvalnost svima koji su umnogome zadužili NK Muru, ali i onima koji su barem dio svojeg slobodnog vremena stavili na raspolaganje klubu i pomogli u njegovome razvoju do današnjeg dana.

Čuvajmo i njegujmo našu Muru i nadalje!“ – naglasio je predsjednik Stojko koji je bio nagrađen gromoglasnim aplauzom.

1968_334655

Zahvalnice zaslužnim članovima u njihovom volonterskom doprinosu u radu i razvoju kluba podijelili su predsjednik kluba Dragutin Stojko i blagajnik Branko Breznik, dok su svi prisutni dobili monografiju kluba.

Ivan Nađ, jedan od osnivača kluba, je pozdravio sve prisutne i ukratko se prisjetio na događanja tih početnih godina rada NK Mure.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak je pozdravio sve prisutne i istaknuo da je ponosan što je klub sa takvom tradicijom u sastavu grada te poželio klubu još mnogo uspješnih godina u rada.

Dragutin Vuk je u ime Međimurskog nogometnog saveza predao predsjedniku kluba plaketu povodom 50. godišnjice kluba.

Član radnog predsjedništva Dragutin Oletić predstavio je monografiju kluba, najavio monografiju Hlapičine te prisutne upoznao s povijesnim naslijeđem  Ivanovaca u Hlapičini (Novim Dvorima) od 1266. godine.

Svečana sjednica je završila sa malom zakuskom i druženjem prisutnih.

(NK Mura Hlapičina)

2015_361494