140 godina vatrogastva u Murskom Središću

Kada pitate djecu u vrtiću što bi htjeli biti kad odrastu većine će odgovoriti, vatrogasac. U tom zanimanju vide neku vrstu herojstva, hrabrosti, odvažnosti, ponosa i nadasve časti. Biti vatrogasac stvarno je časno, bilo to profesionalno ili dobrovoljno. A kako je počelo organizirano vatrogastvo? Prema podacima organizirana vatrogasna povijest u Europi započinje od 1846. godine, u Hrvatskoj od 1864. godine, a u Međimurju 1875. godine. Samo sedam godina kasnije 1882. osnovano je vatrogasno društvo u Murskom Srediću koje prema tome spade u prva i najstarija društva u Hrvatskoj i Međimurju pa ove godine obilježava 140-tu obljetnicu. O tome postoji podatak da je četa vatrogasaca iz Murskog Središća te 1882. godine bila postrojena u čast biskupa prilikom njegovog posjeta Selnici koja je svoj DVD osnovala iste godine kad i Mursko Središće.

O radu vatrogasaca u 19. stoljeću ne postoje neki podaci ili još nisu otkriveni, no zato je 20. stoljeće već potkrijepljeno pisanim dokumentima i prvim fotografijama.

Javna vježba 50-tih godina prošlog stoljeća

Javna vježba 50-tih godina prošlog stoljeća

Proslava 35 godina Društva 1922.

Nagrađeni članovi  1969.

Vozilo iz 1962.

Stroj pionira prilikom proslave 1965. 

Ljutomer 1952. – djeca izvode vježbu

Vježba 1965.

Povorka vatrogasaca 1952.

Proslava primopredaje vozila TAM 2000 1965.

Proslava 1957.

Proslava 1. Maja 1946.

Vozilo iz 1971.

O sadašnjem trenutku DVD-a Mursko Središće razgovarali smo sa zapovjednikom Rajkom Bogdanom koji je ujedno i pripadnik JVP Čakovec, a dotakao se i posljednjih 50 godina rada Društva.

Tko danas vodi DVD Mursko Središće?

Predsjednica je Tanja Smolković koja je u DVD-u od 2011. godine. Počela je kao pripadnik ženske postrojbe, bila je i tajnca, da bi 2021. postala predsjednica Društva kao prva žena u našem DVD-u. Ovdje moram istaknuti da ona izlazi i na svaku intervenciju baš kao i ostali vatrogasci te se ni po čemu ne izdvaja od svojih muških kolega.

Zapovjednik sam ja, a u DVD sam ušao 1975. godine kao član vatrogasne mladeži. Kao djeca vježbali smo s brentačama, a obučavao nas je legendarni Željko Žilavec-Deži. Od 1993. godine pripadnik sam JVP Čakovec. U vatrogastvu prošao sam sve “razrede” ili djelatnosti pa sam tako bio vozač, ronilac i sve ostalo što spade u našu djelatnost. Sada sam i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Mursko Središće. Još bi naveo činjenicu da je naš DVD osnovan zbog velikog požara koji je u 19. stoljeću uništio pola današnje ulice Matije Gupca, a bilo je opremljen ručnim špricama.

Zamjenik predsjednice je Petar Kraljić, moj zamjenik je Kristijan Novak, tajničke poslove obavlja Renato Matoša, dok je blagajnik Patrik Vrbanić. Ostali članovi Upravnog odbora su Dejan Majhen, Dejan Orehovec i Stjepan Mesarić.

Nadzorni odbor sačinjavaju Marina Orehovec, Marko Žganec i Stjepan Mesarić.

Koga bi u dostupnoj povijesti Društva istaknuli?

Svakako Ivana Turka koji je jedan od najstarijih vatrogasaca Međimurja i dugogodišnji zapovjednik, a zaslužan je za nabavku vozila TAM 5500 1971. godine. Opet moram spomenuti Željka Žilavca-Dežija koji je cijelog sebe utkao u DVD. Neizmjernu pomoć uvijek nam je pružao i Josip Rihtarec-Pepi koji je zaslužan za svu elektriku u novom Vatrogasnom domu, a uskakao je uvijek kad je trebalo, npr. nabavka razglasa za naše vatrogasne zabave te sve prateće opreme.

Ivan Turk

Josip Rihtarec-Pepi

Koje akcije su vam posebno ostale u sjećanju?

To je na prvom mjestu bila obrana od poplave 2014. godine kada je Mura dostigla rekordni vodostaj od 536 cm, a zahvaljujući i nama voda nije probila nasipe. Mnogi tada nisu spavali, a ja sam bez sna proveo tri dana i tri noći. Također, veliki doprinos dali smo u zaustavljanju tenkova JNA u Murskom Središću kada su naši članovi bili u osiguranju i spremni da inerveniraju ako bi došlo do proboja vojske i eksplozija koje su mogle uništiti centar grada.

DVD je bio organizator i nekih drugih manifestacija u mjestu?

Da, a tu svakako treba spomenuti “Berbu grožđa” koja je slovila i kao nekadašnji Mjesni praznik. Najpoznatija je bila zabava pod brojdama koju ćemo na proslavi obljetnice prezentirati mladima, a i svim ostalima, da se vidi kako se nekada slavilo. Bila je to jedna od najtradicionalnijih zabava prije koje se mjestom kretala velika povorka u koju su bili uključeni stari zanati, običaji, tadašnja sportska, kulturna društva i  poduzeća s našeg područja. Zadnja takva povorka i zabava održane su 1995. godine.

Vatrogasci su poznati i po tome da puno ulažu u svu neophodnu opremu, a takoreći nedavno je obnovljen stari i izgrađen novi Vatrogasni dom te garaže?

S obnovom smo počeli 2004. godine sa samo 30.000,00 kuna što su bila naša sredstva da bi konačna vrijednost obnovljenih i izgrađenih objekata na kraju bila 1.500.000,00 kuna. To govori da su se u tu akciju uključili svi građani svojim dobrovoljnim prilozima, svi gradski poduzetnici kao i sam Grad Mursko Središće. Objekti su otvoreni u rekordnom roku 2006. Dakle nakon samo dvije godine. Ovaj novi Dom bio je prvi u Hrvatskoj koji je izgrađen na takav način, a taj model su kasnije preuzela i ostala vatrogasna društva u Međimurju.

Otvorenje prvog Vatrogasnog doma 1967.

Izgradili smo i garaže, a nakon toga krenulo se u nabavku vatrogasnih vozila, jer je postojeće bilo starije od 40 godina. I to smo uspješno realizirali uz pomoć građana, kredita, te vlastitih sredstava pa smo nabavili 12 godina staru Scaniu iz Njemačke.

Vozilo koje je 1996. predano Murs-ekomu, još je u funkciji

TAM 5500

Također kupili smo i  novi kombi Opel Vivaro tako da je pola financijskih sredstava dao Grad, a pola mi jer smo ih namaknuli osiguranjem bušotina INA-e. On nam služi za prijevoz vatrogasaca i djece na razna takmičenja. Svi vatrogasci dobili su svečane uniforme, a nakon 50 godina ponovo je 2012. osnovana ženska ekipa koja je također opremljena uniformama. Posebno smo ponosni što smo za 20 operativnih članova za intervencije nabavili odijela i kacige. Moram naglasiti da je nabavljena specijalna oprema, baterijski hidraulički alat za rezanje koji se upotrebljava prilikom prometnih nesreća. Cijena mu je bila 60.000.00 kuna.

Koliko članova momentalno imate?

Trenutno je u našem društvu 50 članova i 20 djece pa prema tome možemo konstatirati da novac nije problem nego ljudstvo. No, na to utiču razni razlozi pogotovo ako za primjer uzmemo činjenicu da je velika većina mladih na radu u zapadnim zemljama Europe.

Županijsko takmičenje 2005. s Barat Stjepanom-starijim

Kada ćete i kako proslaviti ovu veliku i značajnu obljetnicu?

Proslava će biti 24. lipnja. U 17 sati biti će organiziran prijem gostiju u OŠ Mursko Središće, da bi se zatim formirao ešalon koji će proći gradom do CZK Rudar. Tamo će nas čekati uzvanici i gradonačelnik (Grad je pokrovitelj proslave), a ja ću mu kao zapovjednik podnijeti prijavak. Nakon intoniranja hrvatske I vatrogasne himne održati će se svečana sjednica u CZK Rudar. Nakon toga slijedi domjenak, a kao “šlag na tortu” ispod velikog šatora na novoizgrađenom parkiralištu kraj šetnice uz Muru biti će velika “Vatrogasna zabava pod brojdama”.

Na kraju bih zahvalio firmi DIKA-ŠTIK iz Vratišinca koja nas je sponzorirala s velikom parolom koja je izvješena u parku u centru Grada, a posvećena je proslavi 140-te obljetnice DVD-a Mursko Središće.

Ovom prilikom pozivam sve građane da dođu, da nam se priključe na slavlju jer ovo je i njihova obljetnica, a mi smo za njih uvijek tu u bilo kojem trenutku ili vremenu.

Opaska urednika: Ovo je samo mali dio povijesti DVD-a Mursko Središće jer za cjelokupni prikaz trebala bi se napisati knjiga. Većinu fotografija i navedene podatke dobili smo od zapovjednika Rajka Bogdana pa ako smo nekog nenamjerno izostavili ispričavamo se u njegovo i svoje ime.

(Rajko Tomanić, foto: arhiva DVD-a i Rajka Bogdana, Tin Tomanić)

Smotra s prvim “šahovnicama” na kapi

Proslava 110-godišnjice 1992.

Posvećenje nove zastave 1992.

90. rođendan Željka Žilavca – vježba s najstarijom rućnom špricom u Hrvatskoj

Prije mise za Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca

S gradonačelnikom Draženom Srpakom prilikom jedne vježbe