ZBOG ŠVERCA TURAKA KROZ SLOVENIJU DVOJE MEĐIMURACA OSUĐENO U MURSKOJ SOBOTI

Za pet ilegalaca pet mjeseci zatvora i novčana kazna od 600 eura

 

U Murskoj Soboti u susjednoj Sloveniji održano je suđenje D.N. (25) iz Čakovca i A.Z. (19) iz Pribislavca. Oni su priznali krivnju za kazneno djelo nedozvoljenog prijelaza državne granice kada su uhićeni s pet turskih državljana koje su pokušali prevesti u Austriju. Kako su se njihovi odvjetnici Martina Zrinski Gonter i Simona Horvat nagodili s tužiteljicom Janjom Rogan u zamjenu za priznavanje krivnje, dobili su svaki po dva i pol mjeseca zatvorske i 300 eura novčane kazne od sutkinje Okružnog suda u Murskoj Soboti Natalije Pavlič Goldinskij.

Međimurce je uhitila slovenska policija 09. siječnja na odmaralištu auto ceste Murska Sobota – Maribor kada su u kontroli prometa zaustavili njihov automobil volkswagen sharan hrvatskih registracijskih oznaka. Pri kontroli putnika policajci su otkrili pet turskih državljana koji su na nedozvoljen način i bez potrebnih dokumenata ušli u Republiku Sloveniju. Među njima bilo je i dvoje djece. Ustanovljeno je da su ih dvojica hrvatskih državljana kojima su Turci za to platili, pokušali prevesti u Republiku Austriju.

01.JPGa

Nakon okončanja postupka turske su državljane slovenske vlasti predale hrvatskim sigurnosnim organima. Dvojici hrvatskih državljana bio je određen pritvor iz kojega su i došli u sudnicu, a kod izricanja kazne u obzir je uzeto priznanje krivnje, dosadašnja nekažnjavanost, mladost i lakomislenost. U svojoj obrani kazali su da su obojica nezaposlena te da ne mogu platiti novčanu kaznu od 300 eura sa čime se sutkinja nije složila te ih je osim kazne zatvora osudila i na navedenu novčanu kaznu. Ipak oprostila im je plaćanje sudskih troškova koje će podmiriti slovenski državni proračun.

Ovakav sudski završetak razveselio je optužene koji su završnoj riječi kazali da jako žale za to što su napravili i da se to neće više nikada ponoviti. Kako su se obje strane složile sa presudom te se odrekle prava na žalbu, ona je postala je pravomoćna.

(rt, fotografije ustupio Leon Novak http://lendavainfo.com/)

02.JPGa